16. gadsimta gleznā atklāti spokaini vaibsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spokainais un nepabeigtais sievietes portrets, izmantojot rentgenstarus, tika atklāts zem kādas 16. gadsimta gleznas virsējā slāņa, kurā bija attēlots melnā kamzolī tērpies vīrietis. Pētnieki uzskata, ka nepabeigtajā portretā attēlota Skotijas karaliene Marija Stjuarte.

Kā vēsta izdevums «Independent», mākslas zinātnieki spokaino portretu atklāja, izmantojot rentgenstarus, un viņi ir pārliecināti, ka mākslinieks, pirms portretam pāri pārzīmējis vīrieti, sācis gleznot Skotijas karalieni Mariju Stjuarti.

«Marijas Stjuartes portreta atklāšana šajā gleznā ir ārkārtīgi aizraujošs brīdis,» komentēja pētniece Karolīna Raija (Caroline Rae).

Marijas Stjuartes portretu Raija atklāja, kad pētīja mākslinieka Adriana Vansona 1589. gadā radītu gleznu, kurā attēlots melnā kamzolī tērpies vīrietis – Skotijas augstākais tiesnesis Sers Džons Maitlands.

Raija izmantoja rentgenstarus tāpēc, ka ar to palīdzību var redzēt un izšķirt gleznas krāsas slāņus gadījumā, ja mākslinieks savu gleznu ir pārzīmējis pa virsu kādai skicei.

«Šis atklājums palīdz saprast nīderlandiešu mākslinieku Adrianu Vansonu, kurš nonāca Skotijā un ātri kļuva par galma gleznotāju,» piebilda Raija.

Glezna līdz ar rentgenuzņēmumiem pašlaik ir apskatāma Skotijas Nacionālajā portretu galerijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu