Pētījums: Sievietes ir labākas autovadītājas nekā vīrieši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zināms, ka sabiedrībā joprojām valda stereotips, ka sievietes ir sliktas autovadītājas, tomēr jaunā pētījumā pierādīts, ka tā ne gluži ir patiesība - sievietes bieži vien ir daudz kompetentākas auto vadīšanas mākslā nekā vīrieši.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Frontiers in Psychology», noskaidrots, ka jauni vīrieši, autovadītāji ar ievērojamu stāžu un ekstraverti cilvēki auto vadīšanas laikā ir daudz izklaidīgāki, nekā sievietes. Savukārt vecāka gadu gājuma sievietes daudz labāk spēj koncentrēties un kontrolēt savu spēkratu.

Pētījums

Norvēģu zinātnieki pētījuma ietvaros aplūkoja to, kā autovadītāja vecums, dzimums un rakstura īpašības ietekmē viņu koncentrēšanās spēju. Rezultātā atklājās, ka 12% no ceļu satiksmes negadījumiem izraisa autovadītāja neuzmanība.

«Kamēr norisinās dažādas kampaņas, lai uzlabotu satiksmes dalībnieku drošību, tikai nedaudzi pētījumi aizskar tādas tēmas, kā autovadītāju spēja vai nespēja koncentrēties auto vadīšanas laikā,» komentēja pētnieks Ole Johansons (Ole Johansson).

Pētījumā tika izpētīti vairāk nekā tūkstoš autovadītāji, kā arī eksperimentā tika aplūkots neuzmanības biežums un populārākie iemesli. Atklājās, ka visbiežāk autovadītāju uzmanību novērš radio, savukārt spēja koncentrēties atkarīga galvenokārt no autovadītāja vecuma un dzimuma.

«Es atklāju, ka neuzmanības dēļ izraisīti ceļu satiksmes negadījumi galvenokārt ir starp jauniem cilvēkiem, tomēr ievērojama neuzmanība ir arī starp pieredzējušiem autovadītājiem un ekstravertām personībām,» piebilda Johansons.

Savukārt vislielākā spēja koncentrēties ir starp vecāka gadu gājuma sievietēm, kas ievērojami labāk par citiem spēj kontrolēt savu spēkratu.

Pētnieki arī secināja, ka mobilo telefonu lietošana pie automašīnas stūres arvien biežāk noved pie ceļu satiksmes negadījumiem.

«Tā kā automašīnas vadīšana prasa pilnīgu spēju vizuāli uztvert visu apkārt notiekošo, katrs faktors, kas var novērst autovadītāja uzmanību no ceļa sev priekšā, var tikt uztverts kā nopietns risks,» teica Johansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu