Pētījums: Suņu saimnieki dzīvo garāku mūžu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Olga Tuča

Ja tev ir vajadzīgs vēl kāds iemesls, kāpēc audzināšanā ņemt kucēnu, tad, lūdzu – jaunā pētījumā pierādīts, ka tie cilvēki, kuru mājdzīvnieks ir suns, dzīvo ilgāk.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», rakstīts, ka, izanalizējot 3,4 miljonus cilvēku, zinātnieki atklāja nozīmīgu saikni starp cilvēka dzīves ilgumu un to, vai tiem ir kāds mājdzīvnieks. Izrādās, ka kucēni var ārkārtīgi pozitīvi ietekmēt cilvēka veselību, īpaši to cilvēku, kuri ir vientuļi.

Pētījums

Zviedrijas universitātes pētnieki ieguldīja milzīgu darbu, lai izpētītu 40 līdz 80 gadus vecu Zviedrijas iedzīvotāju veselības stāvokli, dzīvesveidu un dzīves apstākļus. Rezultātā zinātnieki atlasīja 3,4 miljonus cilvēku, kuriem nebija reģistrētas kardiovaskulārās saslimšanas līdz 2001. gadam. Zinātnieki izpētīja viņu veselību pēc 2001. gada, ņemot vērā, vai viņi kādā savas dzīves posmā rūpējās par suni.

Atklājās, ka starp suņu saimniekiem ir ievērojami mazāks kardiovaskulāro saslimšanas gadījumu skaits, kā arī mazāks šo un citu slimību izraisīto nāvju risks.

Ievērojami pozitīva suņu ietekme ir uz tiem cilvēkiem, kuri dzīvo vieni, proti, tiem pāragras nāves risks samazinājās par 33%, savukārt kardiovaskulāro slimību risks samazinājās par 11%.

Viens no iespējamajiem šāda fenomena iemesliem ir tāds, ka suns bieži vien liek saimniekam būt fiziski aktīvam, kā arī piekopt veselīgāku dzīvesveidu.

«Esmu saticis vairākus suņu saimniekus, kuri apgalvo, ka suns viņiem sniedz pamatīgu sociālo atbalstu. Pastaigājoties pats ar savu suni, esmu novērojis, ka citi cilvēki, kas pastaigājas, ir tieši suņu saimnieki, īpaši sliktos laikapstākļos,» komentēja pētījuma autore Tūve Falla (Tove Fall).

Vēl viens iespējamais iemesls ir suņu ietekme uz saimnieka mikrofloru, proti, dzīvojot kopā ar suni, cilvēkam var stiprināties imūnsistēma. Liela nozīme ir arī tam, ka suns var mazināt stresu cilvēkā.

Tomēr zinātnieki neapgalvo, ka cilvēks uzreiz pagarinās savu dzīvi, kad paņems audzināšanā suni, tomēr ir skaidrs, ka tā nav slikta ideja.

«Es uzskatu, ka dzīvnieki cilvēka dzīvē ienes daudz prieka, tāpēc, ja cilvēkam ir iespēja parūpēties par suni vai kādu citu dzīvnieku, tas noteikti ir jādara,» piebilda Falla.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu