Sievietes neolīta laikmetā bija spēcīgākas nekā mūsdienu olimpiskās airētājas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā atklāts, ka neolīta jeb vēlā akmens laikmeta sievietēm rokas bija spēcīgākas nekā mūsdienu olimpiskajām airētājām. Pētnieki skaidro, ka tas bija pateicoties smagam roku darbam ikdienā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science Advances», neolīta laikmeta sieviešu rokas bija tik spēcīgas tāpēc, ka sievietēm katru dienu tām bija jāsmalcina graudi un jāveic citi smagi saimniecības darbi.

Pētījums

Pie šāda atklājuma zinātnieki nonāca pēc tam, kad izpētīja Centrāleiropas sieviešu kaulus, kuras dzīvojušas laikposmā no vēlā neolīta laikmeta līdz vēlajam dzelzs laikmetam (aptuveni 5,300. gads pirms mūsu ēras līdz 100. gads mūsu ērā).

«Mēs uzskatām, ka iemesls tam ir smagais darbs, kas neolīta laikmeta sievietēm bija jāveic ikdienā, īpaši graudu smalcināšana. To varēja darīt sēžot, bet bija jāpielieto pamatīgs roku spēks,» komentēja pētījuma autore Alisone Makintoša (Alison Macintosh).

Pētījumā arī tika atklāts, ka laika gaitā sieviešu rokas kļuva arvien vājākas, jo roku darbs kļuva vieglāks. Viduslaikos sieviešu rokas jau bija kļuvušas līdzīgas mūsdienu sieviešu rokām.

Šis pētījums ir saistīts ar neseno atklājumu, ka vīriešu kājas līdz dzelzs laikmeta beigām kļuva arvien vājākas.

«Vīriešiem akmens laikmetā bija ārkārtīgi stipras kājas, līdzīgi kā mūsdienu profesionālajiem maratonistiem, tomēr laika gaitā tās kļuva arvien vājākas, jo zināmu iemeslu dēļ vīrieši kļuva mazāk aktīvi,» piebilda Makintoša.

Tā kā sieviešu kājās šādas pārmaiņas iepriekš netika novērotas, Makintoša nolēma izpētīt citu ķermeņa daļu kaulus. Rezultātā Makintoša ar savu komandu izanalizēja 94 sieviešu mirstīgās atliekas, kuras dzīvojušas Centrāleiropā 6000 gadu ilgā periodā, sākot no neolīta laikmeta, līdz pat mūsu ēras 9. gadsimtam. Iegūtie rezultāti tika salīdzināti ar mūsdienu olimpiskajām sportistēm.

Lai arī graudu malšana ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc sieviešu rokas bija tik stipras, pētnieki piemin, ka liela nozīme ir arī keramikas trauku izgatavošanai, augu stādīšanai un kopšanai, kā arī rūpēm par mājputniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu