Pārakmeņojušās olas atklāj jaunus faktus par pterozauru dzīvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 200 pārakmeņojušās olas, kas tika atrastas Ķīnā, liecina, ka izmirušo reptiļu sugas pārstāvji reiz dzīvojuši un vairojušies milzīgās kolonijās, rakstīts izdevumā «BBC».

Pterozauru olu vai embriju fosilijas ir ārkārtīgi reti sastopamas un līdz šim brīdim bija atrastas tikai dažas no šī aizvēsturiskā dzīvnieka olām.

Lielais daudzums olu liecina, ka pterozauri dzīvojuši lielās kolonijās, kur kopīgiem spēkiem aizsargājuši savus pēcnācējus no plēsēju uzbrukumiem.

Eksperti skaidroja, ka viena pterozauru mātīte nevarēja izdēt 215 olas, tāpēc tā noteikti bija lielāka šo aizvēsturisko dzīvnieku kolonija.

Jau paziņots, ka pētnieki turpinās meklēt jaunas fosilijas, lai labāk saprastu, kā dzīvoja pirmie mugurkaulnieki, kas spēja lidot 225 miljonus gadus senā pagātnē, bet izmira aptuveni pirms 66 miljoniem gadu.

Olas piederēja pterozauru sugai «Hamipterus tianshanensis», kas pirmo reizi tika atklāta vien 2005. gadā. Ģeoloģiskie pierādījumi liecina, ka liela daļa no lidojošajiem reptiļiem gāja bojā aptuveni 120 miljonus gadus senā pagātnē.

Šis atklājums izraisījis diskusiju par to, cik tad olas vienā reizē spēja izdēt pterozauru mātīte.

«Šis atklājums ir ļoti nozīmīgs, lai saprastu, kā pterozauri vairojās,» komentēja pētnieks Čārlzs Dīmings (Charles Deeming).

Pētījums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu