Bronzas laikmeta elites karotāji ieročus darināja no meteorītiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Arheologi atklājuši, ka bronzas laikmeta cilvēki dzelzi, kas bija vajadzīgs dažādu ieroču un rotaslietu izgatavošanai, ieguva no meteorītiem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Archaeological Science», rakstīts, ka, lai arī Bronzas laikmetā darbarīki, ieroči, rotas un citi priekšmeti tika darināti no bronzas, bet dzelzs laikmetā no dzelzs, tomēr pastāv daži izņēmumi, proti, dzelzs priekšmetu artefakti eksistējuši pat pirms bronzas laikmeta.

Pētījums

Sākotnēji arheologus šie artefakti pamatīgi samulsināja, jo bija zināms, ka bronzas laikmeta cilvēkiem nepietika zināšanu un prasmju, lai radītu dzelzi, kas ir sarežģītāk iegūstams nekā bronza.

Lai pārvērstu zemē atrodamo dzelzi apstrādājamā materiālā to nepieciešams uzkausēt, kas praktiski nebija iespējams bronzas laikmeta cilvēkiem.

Tāpēc pētnieki izpētīja agrākos dzelzs artefaktus no bronzas laikmeta, kad dzelzs bija vērtīgāks par zeltu. Priekšmetu starpā bija ap 1400. gadu pirms mūsu ēras darināts sīriešu cirvis un Polijas teritorijā atrastas aprocen no aptuveni 700. gada pirms mūsu ēras. Salīdzinot šos artefaktus ar jau iepriekš izpētītiem priekšmetiem, piemēram, Tutanhamona kapenēs atrastu dunci, pētnieki secināja, ka visi šie priekšmeti ir darināti no meteorītiem.

Pētnieki arī secināja, ka visi dzelzs priekšmeti, kas darināti pirms 1200. gada pirms mūsu ēras, visticamāk, darināti no meteorītiem.

Dzelzs meteorītus ir daudz grūtāk atrast, tomēr tos ir viegli apstrādāt, tāpēc ieroči un rotas, kas tika darinātas no meteorītiem, izmantoja tikai izredzētie elites karotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu