ES digitālā bibliotēka pārāk lielās intereses dēļ pārstājusi darboties (27)

LETA/REUTERS/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunatklātā Eiropas Savienības (ES) digitālā bibliotēka "Europeana" jau pārstājusi darboties, jo pārāk lielās lasītāju intereses dēļ nav izturējuši sistēmas serveri.

Ceturtdien atklātā vietne jau pirmajās stundās piesaistīja vairāk nekā desmit miljonus klikšķu stundā, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz prognozēto.

Milzīgās intereses dēļ ES digitālā bibliotēka uzkārās jau pirmajās stundās. Sistēmas uzraudzītāji tad divas reizes palielināja serveru skaitu no trim uz sešiem, kas kādu laiku ļāva sistēmai darboties. Tomēr sistēma nav izturējusi milzīgo interesi, un tā slēgta. Tagad to plānots atvērt decembrī pēc tehnoloģiskiem uzlabojumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvis skaidroja, ka sistēma uzkārusies tādēļ, ka tūkstošiem vietnes lietotāju vienlaicīgi meklējuši vārdus "Mona Lisa".

Visvairāk bibliotēkas saturu pētījuši vācieši, kam sekoja Francija un Spānija. Aptuveni 4% no interesentiem par Eiropas kultūras mantojumu bija no ASV.

Eiropas Savienības (ES) digitālā bibliotēka "Europeana", kurā lietotājiem būs pieejami miljoniem grāmatu un mākslas darbu reprodukciju, tika atklāta ceturtdien ar mērķi padarīt pieejamas interneta lietotājiem Eiropas kultūras bagātības.

"Europeana" uzskatāma par ES atbildi interneta bibliotēkas projektam, kura īstenošanu jau 2004.gadā uzsācis uzņēmums "Google", norāda nozares eksperti.

Iedvesmojušies no antīkās pasaules Aleksandrijas bibliotēkas, kur arī bija mēģināts sakrāt pasaules zināšanas, jaunā projekta autori, izmantojot modernās tehnoloģijas, interesentiem piedāvās iepazīties ar filmām, gleznām, fotogrāfijām, skaņu ierakstiem, kartēm, manuskriptiem, laikrakstiem, dokumentiem, kā arī grāmatām, kas glabājas Eiropas bibliotēkās.

Tīmekļa krātuvē jau no tās atklāšanas dienas atrodama Dantes "Dievišķā komēdija", Vermēra gleznas "Meitene ar pērļu auskaru" reprodukcija, Bēthovena nošu pieraksti.

Tīmeklis un digitalizācijas tehnoloģijas "ļaus čehu studentam pārlapot Britu bibliotēkas grāmatas, nebraucot uz Londonu, bet īru mākslas mīļotājam tuvumā apskatīt gleznu "Mona Liza", nestāvot rindās Luvrā", sacīja par jauno tehnoloģiju jomu atbildīgā ES komisāre Vivjena Redinga. "Europeana" ir izdevība "padarīt redzamākus tos dārgumus, kas paslēpti dziļi mūsu bibliotēkās, muzejos un arhīvos".

Jaunajā projektā nodarbināti 14 cilvēki, un tas izmaksās 2,5 miljonus eiro gadā (1,75 miljonus latu). Bibliotēkas tīmekļa adrese ir "www.europeana.eu".

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu