Latvijas bērni bieži piekļūst nepiedienīgam saturam internetā (91)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijā ir viens no Eiropas Savienībā (ES) augstākajiem rādītājiem par gadījumiem, kad bērni piekļuvuši nepiedienīga satura interneta lapām vai nonākuši kontaktā ar potenciāli bīstamām personām, liecina Eiropas statistikas biroja "Eurostat" dati.

Otrs augstākais rādītājs ES

Pērn šādā situācijā nonākuši 9% Latvijas datorlietotāju bērnu, kas ir otrs augstākais rādītājs ES. Šī problēma izplatītāka ir tikai Itālijā (11%), bet trešajā vietā ierindojas Bulgārija ar 8%.

Vismazāk ar šādu problēmu saskaras Čehija un Kipras datorlietotāji (1%), kam seko Lietuva un Malta ar 2% un Polija, Austrija, Spānija un Grieķija ar 3%.

Igaunijā nepiedienīga satura interneta lapās ieskatījušies vai nonākuši kontaktā ar potenciāli bīstamām personām 6% datorlietotāju bērnu, kas ir 7. augstākais rādītājs ES.

Ar šādu problēmu saskaras vidēji 5% ES datorlietotāju.

Filtrēšanas programmas izmanto tikai 4%

Savukārt bērniem nepiemērota interneta satura filtrēšanas programmas izmanto tikai 4% Latvijas datorlietotāju, kas ir 4. zemākais rādītājs ES.

Vēl retāk speciālās programmas, lai ierobežotu bērnu piekļūšanu nepiemērotam saturam internetā, lieto Rumānijas (3%), Slovākijas (3%) un Bulgārijas (2%) datorlietotāji.

Visvairāk šādas programmas izmanto Luksemburgas un Slovēnijas datorlietotāji (25%), kam seko Francija ar 24% un Dānija, Austrija un Lielbritānija ar 21%.

Igaunijā šādas programmas izmanto 12% datorlietotāju, bet Lietuvā 15%.

Visā ES interneta satura filtrēšanas programmas izmanto vidēji 14% datorlietotāju.

Eiropas Komisija pārskatīs ieteikumus par nepilngadīgo aizsardzību internetā

Atzīmējot Drošāka interneta dienu, Eiropas Komisija šodien paziņoja, ka tā pastiprinās sarunas ar informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozari un bērnu aizsardzības organizācijām nolūkā veicināt drošāku produktu izstrādi, lai palīdzētu aizsargāt bērnus tiešsaistē, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļā.

Turklāt komisija drīzumā pārskatīs 2006.gada ieteikumu par nepilngadīgajiem un to, kā tos aizsargāt audiovizuālajos medijos un internetā, kā arī 2008.gada paziņojumu par jauniešu aizsardzību no kaitīgā satura videospēlēs.

82% jauniešu izveidots profils sociālajos tīklos

Bērni jau no jaunākā vecuma nokļūst tiešsaistē, turklāt, izmantojot ne tikai datorus, bet arī spēļu konsoles un mobilos tālruņus. Vairāk nekā 82% 15-16 gadus veco jauniešu un 26% 9-10 gadus vecu bērnu Eiropā ir izveidots profils sociālajos tīklos.

Drošāka interneta diena šodien tiek atzīmēta vairāk nekā 65 valstīs visā pasaulē ar devīzi "Internets ir vairāk nekā spēle, tā ir tava dzīve". To atbalsta Eiropas Savienības Drošāka interneta programma, kas palīdz vecākiem un viņu bērniem justies droši tiešsaistē.

Reaģējot uz izmaiņām jauniešu izmantotajās tehnoloģijās, komisija strādās ar jaunām grupām un nozares sektoriem, lai labāk aizsargātu bērnus tiešsaistē. Mobilo ierīču un spēļu konsoļu ražotāji, interneta pakalpojumu sniedzēji, sociālo tīklu uzņēmumi, mobilo sakaru programmu un satura sniedzēji, patērētāju organizācijas, pētnieki un bērnu organizācijas tiks aicinātas pievienoties sadarbības platformai.

Nesen organizētas Eiropas mēroga aptaujas rezultāti liecina, ka bērni arvien biežāk nokļūst tiešsaistē un ka interneta lietošana kļūst arvien personalizētāka, un viena trešdaļa nokļūšanai tiessaistē izmanto mobilos tālruņus, viena ceturtdaļa - spēļu konsoles. Vairāk nekā puse 13-16 gadus vecu jauniešu piekļūst internetam, atrodoties savā istabā.

Vienlaikus 59% 9-16 gadus vecu bērnu un jauniešu ir izveidots profils sociālajos tīklos, kuru lietošanas apmēri ir no 80% Nīderlandē līdz 46% Rumānijā. 26% ir pilnībā "publisks" profils (no 11% Lielbritānijā līdz 54% Ungārijā). 14% bērnu savos profilos norāda adresi un tālruņa numuru.

Šodien ir interneta drošības diena

Saistībā ar 8.februārī atzīmēto Interneta drošības dienu "Eurostat" izdevis ziņojumu par situāciju datordrošības jomā ES, apkopojot datus par 2010.gada otro ceturksni.

Drošākas interneta dienas mērķis ir atgādināt jauniem cilvēkiem, ka tas, ko viņi dara vai saka internetā, var atspoguļoties viņu "reālajā" dzīvē, pat ja tiek izmantots segtēls vai segvārds. Kopš 2004.gada šo dienu atzīmē katru gadu, organizējot pasākumus vairāk nekā 65 valstīs Eiropā un pasaulē.

Šogad, piemēram, Īrija sāks pētniecības projektu par to, kā bērni izmanto internetu, un Bulgārija ieviesīs palīdzības tālruņa līniju, pa kuru jaunieši, vecāki un pasniedzēji varēs lūgt padomu konkrētos ar tiešsaistes drošību saistītos jautājumos. Francijā visu februāri skolās tiks organizēti īpaši semināri. Spānijā starp policiju, Madrides pašvaldību un vairākiem uzņēmumiem tiks parakstīts līgums par kopīgu apmācības kursu organizēšanu nepilngadīgajiem un viņu vecākiem. Ungārija, Latvija, Grieķija un Nīderlande apbalvos labākā bērniem paredzētā tiešsaistes satura konkursa uzvarētājus.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu