Lejupielādēt nelegālos failus pagaidām vēl var uz nebēdu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Nelegālu failu ielādes vai apmaiņas definīcijas neesamība pašmāju interneta lietotājiem ļauj visai brīvi izmantot apmaiņas serverus, kuru skaitā ietilpst arī tā dēvētie torentu trakeri. Statistika par gadījumiem, kad kāds saukts pie atbildības Latvijā, pēdējos gados ir visai neliela, un, kā atklāj policija, visbiežāk sodus saņem uzņēmumi, kas izmanto nelegālas datorprogrammas.

Kultūras ministrijas preses sekretāre Dace Vizule sarunā ar TVNET norāda - legālo un nelegālo failu regulējums ietilpst Autortiesību likumā. Tas veidots pēc Eiropas Savienības normām, taču ir tehnoloģiski neitrāls, aptverot visus iespējamos nelegālās izmantošanas veidus neatkarīgi no izmantotās tehnoloģijas. Konkrētas definīcijas, kas ir un kas nav nelegāli faili, Autortiesību likumā nav, tāpēc pašmāju interneta lietotājiem attiecībā uz nelegālām lejupielādēm un dalīšanos ar failiem pagaidām vēl ir visai brīvas rokas.

Diezin vai, "kačājot" mūzikas albumus vai filmas, Latvijas iedzīvotāji patlaban aizdomājas par iespējamo sodu.

Sankcijas pastāv, taču pēdējo divu gadu laikā par nelegālu failu izmantošanu saukti pie atbildības nav daudzi. Valsts policijas pārstāvis Andis Rinkevičs norāda, ka pēc 148.panta pērn sākti 20 kriminālprocesi (2009.gadā – 13), bet 149.panta – 31 (37).

Sodi ir bargi tikai uz papīra

Par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem sankcijas noteiktas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155.8 pantā un Krimināllikuma 148.pantā. Sods var būt no 200 LVL līdz 200 minimālajām mēnešalgām, kā arī brīvības atņemšana līdz sešiem gadiem, atkarībā no pārkāpuma rakstura.

Pēdējā laikā visbiežāk sodīti uzņēmēji, kas taupības nolūkos izmanto nelegālās datorprogrammas, bet tikai tāpēc, ka te pārkāpums redzams visuzskatāmāk.

Rinkevičs pieļauj - ja policija ierastos katra iedzīvotāja mājās personīgi, visticamāk, atrastos miljoniem citu lietu un statistika pavērstos pavisam citā virzienā.

Viens no zināmākajiem gadījumiem, kad par nelegālu failu apmaiņu saņemts sods, datējams ar 2009.gada sākumu, kad par filmas "Rīgas sargi" izplatīšanu interneta failu apmaiņas portālos Ekonomikas policija sāka kriminālprocesu pret kādu 1981.gadā dzimušu vīrieti.

Nelegālo failu lejupielāde atspoguļo iedzīvotāju rocību

Aicināts komentēt pašmāju likumdošanu attiecībā uz nelegālu failu lejupielādi un apmaiņu, IT kompānijas "Latnet" pārstāvis Vladislavs Gurmans pauž viedokli, ka problēmas ar interneta vidi ir ne tikai Latvijā, bet visur pasaulē. Lai to sakārtotu, viņaprāt, jāvēršas nevis pret lietotājiem, bet tīmekļa vietnēm, kas uztur šos nelegālos failus un nodrošina ceļus uz tiem.

"Tomēr tas neatrisinās nelegālo lejupielāžu problēmu, jo citās valstīs šīs vietnes joprojām būs pieejamas un sasniedzamas arī no Latvijas IP adresēm," teic Gurmans. Pēc viņa domām, pašmāju sabiedrības noskaņošana uz legāli iegūstamu failu patērēšanu ir ļoti ilga laika jautājums.

"Kamēr maksas par failu lejupielādi nebūs samērojamas ar Latvijas iedzīvotāju pirktspēju, šādas lejupielādes pastāvēs, un lielos apjomos," uzskata IT speciālists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu