Oracle izvietos savas nomas datu bāzes Amazon "mākonī"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielais ASV uzņēmumu vadības programmatūras izstrādātājs "Oracle" nolēmis izvietot savus attālinātos datu bāzes pakalpojumus interneta tirgotāja "Amazon" tā sauktajā mākonī jeb nomātā datu apstrādes infrastruktūrā, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "NewsFactor.com".

Kā skaidro portāls, tas nozīmē, ka "Oracle" piedāvās savus datubāzes risinājumus, kā mākoņpakalpojumu izmantojot "Amazon" resursus. Galalietotāji pakalpojumu nomās no "Oracle" kā vienu no vairākiem datubāzes risinājumiem.

"NewsFactor.com" norāda, ka vienošanās starp "Oracle" un "Amazon" ir ļoti nozīmīgs uzticības apliecinājums "Amazon" mākoņpakalpojumu biznesam, kas aprīlī piedzīvoja avāriju, uz laiku sagraujot vairākus ASV un pasaulē pazīstamus interneta portālus.

Portāls citē IT un tehnoloģiju nozares analītiķu firmas "Yankee Group" speciālistu Zeusu Keravalu, kurš izsaka zināmu izbrīnu, ka "Oracle", kas savu biznesu sāka kā datu bāzu izstrādātājs, tomēr izvēlējās "Amazon", nevis "darīja pats". Tas lieku reizi apliecina, ka, neskatoties uz plaši izskanējušo informāciju par avāriju, "Amazon" ir kļuvis par mākoņdatošanas tirgus etalonu.

Savukārt portāls "PC World" raksta, ka "Oracle" datu bāzu risinājumu izvietošana "Amazon" "mākonī" atbrīvo gan "Oracle", gan pakalpojuma galalietotājus no virknes uzraudzības, administrēšanas un pakalpojuma mērogošanas darbu. Tā vietā "Amazon" speciālisti nodrošinās programmatūras stabilitāti un datu apstrādes resursu pielāgošanu atsevišķu klientu un pakalpojuma kopumā radītai slodzei.

Kā skaidro "PC World", datu bāzes pakalpojumus varēs nomāt pēc diviem tarifu plāniem - par 16 centiem (8 santīmiem) stundā, ja lietotājam nepieder "Oracle" datu bāzes licence, savukārt par 11 centiem (5,5 santīmiem) stundā tiem, kam jau ir "Oracle" licence.

Nozares speciālisti tomēr uzskata, ka "Oracle" produktus, kas mājo "mākonī", neizmantos tiešā elektronisko pakalpojumu "ražošanā", bet kā rezerves datu glabātuves vai dažādu pakalpojumu prototipu izmēģināšanai, raksta "PC World".

Portāls citē blogeri un "Monash Research" analītiķi Kurtu Monašu, kurš raksta, ka "Amazon" risinājums noderēs programmatūras attīstītājiem, kas vēlas bez liekām pūlēm testēt kādu risinājuma prototipu, kam pamatā ir "Oracle" datu bāze.

Šāds risinājums varētu būt jauns interneta veikals, kurš preču katalogam un klientu pasūtījumu reģistram izmantotu "Oracle" datu bāzi, vai arī kāds valsts pārvaldes e-pakalpojuma prototips, kura pamatdati (iedzīvotāju reģistrs, uzņēmumu reģistrs u.tml.) glabājas "Oracle" datu bāzē.

"Oracle" dibināts ASV 1977.gadā kā datu bāzu izstrādātājs un vēlāk attīstīja apjomīgus uzņēmumu resursu vadības risinājumus. Kompānijas gada apgrozījums ir 34,35 miljardi ASV dolāru (17,17 miljardi latu).

"Amazon" savu darbību sāka 1995.gadā kā grāmatu tirgotava internetā, bet starplaikā pārdod visādu veidu preces un pakalpojumus, tostarp mājas elektroniku, apģērbus, apavus, rotaļlietas, darbarīkus, kā arī piedāvā mākoņdatošanas pakalpojumus, izmantojot lieku jaudu savos datu centros. "Amazon" gada apgrozījums ir 36,9 miljardi ASV dolāru (18,45 miljardi latu).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu