Lattelecom veicis 4G tehnoloģijas testus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Arī SIA "Lattelecom" veicis datu pārraides ceturtās paaudzes (4G) jeb LTE (Long Term Evolution) tehnoloģijas izmēģinājumus, šodien paziņoja operators. Testi veikti 800 megahercu (MHz) frekvenču diapazonā Jēkabpilī.

"Lattelecom" uzsver, ka 4G testi šajā diapazonā veikti pirmo reizi Baltijā. Tie notikuši sadarbībā ar "Huawei".

Mobilajai platjoslai piemērotā 800 MHz frekvence jeb tā sauktā "digitālā dividende" pagaidām uzņēmumiem Latvijā nav pieejama lietošanai, taču tā ir pieejama testiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Lattelecom". Tiesības lietot frekvenci paredzēts piešķirt izsoles kārtībā, tiklīdz tiks panākta vienošanās ar kaimiņvalstīm par frekvenču koordināciju, iepriekš pavēstīja Satiksmes ministrija.

"Līdz ar šo testu uzsākšanu "Lattelecom" apliecina savu interesi veiksmīgi darboties arī bezvadu datu pārraides tirgū," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Kā uzskata operators, atšķirībā no frekvencēm, kurās līdz šim 4G testus veikuši citi operatori un kas vairāk piemērotas pakalpojumu nodrošināšanai pilsētvidē, "Lattelecom" testētais diapazons nākotnē būs galvenais bezvadu platjoslas datu pārraides nodrošinātājs teritorijās, kur patlaban kabeļu tīklus izbūvēt ir ekonomiski neizdevīgi.

Pēc testiem "Lattelecom" tehnoloģiju attīstības vadītājs Uldis Kalējs komentēja: testi parāda, ka arī mobilais internets var tuvināties fiksētā interneta līmenim. Viņaprāt, ar 4G palīdzību varēs pārklāt daudz plašāku teritoriju ar tādiem pašiem parametriem kā pilsētvidē.

Pasaulē patlaban LTE testi šajās frekvencēs notiekot nedaudzās valstīs, savukārt ražotāji sāk izstrādāt prototipus gala lietotāju ierīcēm. Eiropas Savienībā (ES) 800 MHz frekvencē tīklu izbūve notiek Vācijā.

Kā teikts "Lattelecom" paziņojumā, "Huawei" pasaulē ir vēl 30 citi komerciāli LTE tīkli. Uzņēmums ir gatavs arī "Lattelecom" nodrošināt ar risinājumiem, lai nākotnes mobilo tīklu izvērstu arī Latvijā.

Uzņēmums norāda, ka Latvijā 800 Mhz frekvence gala lietotājiem mobilās platjoslas lietojumiem būs pieejama tikai pēc tam, kad arī kaimiņvalstīs būs realizēta pāreja no analogās televīzijas apraides uz ciparu televīzijas apraidi un kad būs atrisinātas ar aeronavigācijas sistēmām saistītās problēmas. Reāls risinājums tam varētu parādīties nākamgad, kad Ženēvā notiks ITU 2012.gada pasaules radiosakaru konference, uzskata uzņēmums.

"Lattelecom" atgādina, ka Eiropas Komisija par mērķi izvirzījusi prasību līdz 2013 gada beigām nodrošināt augsta ātruma platjoslu visiem ES iedzīvotājiem, bet līdz 2020.gadam panākt to, ka ikviens ES iedzīvotājs var saņemt vismaz līdz 30 megabitiem sekundē (Mbps) ātru internetu.

Operators norāda, ka 4G spēs nodrošināt līdz pat astoņas reizes ātrāku internetu, nekā patlaban spēj nodrošināt 3G bezvadu mobilā tehnoloģija. Teorētiski iespējamais ātrums šai tehnoloģijai ir 326 Mbps uz sektoru.

Līdz šim 4G testus veicis mobilo sakaru operators SIA "Tele2", kā arī kabeļtelevīzijas un elektronisko sakaru operators "Baltkom". Savukārt SIA "Latvijas Mobilais telefons" 4G sācis piedāvāt komercrežīmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu