Kā neatdot savu naudu krāpniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

TVNET e-pastā šorīt pienācis viltus ziņojums no Swedbank, kurā adresāts tiek aicināts pieslēgties savam interneta bankas kontam. To gan nekādā gadījumā nevajadzētu darīt, vismaz ne ar saviem īstajiem piekļuves datiem.

Viltus Swedbank paziņojumā teikts: Dargais biedrs, Jums ir viens neizlasits zinojums. Ludzu, ielogojieties sava profila.

Spiežot uz saites, kas atrodas zem vārdiem "Ludzu, ielogojieties sava profila", interneta lietotājs nonāk vietnē, ko nevar atšķirt no īstās Swedbank interneta bankas - tā izskatās identiska tai, no kuras iepriekš maksāti ikdienas rēķini un pārbaudīts konta stāvoklis.

Šajā viltus lapā nekādā gadījumā nedrīkst ievadīt savas īstās paroles un kodus, taču var pārliecināties, ka pat ar izdomātu lietotāja numuru un paroli, kaut nejauši uz datora klaviatūras saspiestiem taustiņiem, var tikt līdz lapai, kurā jāievada sešu ciparu kods no kodu kartes (skat. pielikumus).

Ievadot pirmo izdomāto sešu ciparu kombināciju, tiek atvērta jauna lapa ar uzstādījumu, ka jāaizpilda visu kodu lauciņi. Aizpildot arī tos, piemēram, ar nullēm vai izdomātiem identiskiem sešciparu skaitļiem un spiežot pogu Pievienoties, interneta lietotājs nonāk publiskajā Swedbank lapā. Neuzmanīgākie, kas akli notic kļūdām pilnajam aicinājumam "Dargais biedrs, Jums ir viens neizlasits zinojums. Ludzu, ielogojieties sava profila", šajā brīdī krāpnieku rokās nodod piekļuvi savam bankas kontam un riskē palikt bez uzkrājumiem.

Swedbank jau iepriekš vairākkārt ir brīdinājusi interneta bankas lietotājus par šādu krāpnieku uzdarbošanos un norādījusi: "Aicinām to nedarīt un šo e-pastu izdzēst, kā arī atgādinām, ka banka nekad nesūta šādus e-pastus un nelūdz no klienta rekvizītus, kuri nepieciešami elektronisko pakalpojumu izmantošanai - ne e-pasta, ne zvana veidā."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu