Latvija izsista no ļaundabīgās programmatūras perēkļu topa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/GlobalGamers

Latvija ir pilnībā "izsista" no ļaundabīgās programmatūras dažādu veida perēkļu topiem, liecina Krievijas datu drošības kompānijas "Group IB" ziņojums "Top Bad Hosts and Networks", kur veidoti kaitīgas programmatūras izplatītāju dažādi "topi" šī gada trešajā ceturksnī.

Latvijas pazušana no visiem "top 50" reitingiem lielā mērā izskaidrojama ar vasarā izjaukto Latvijas uzņēmuma "Sagāde" kaitīgās programmatūras perēkļa darbību, uzskata "Datoru drošības tehnoloģiju" mārketinga direktors Valdis Šķesters, kas biznesa portālam "Nozare.lv" pārsūtīja "Group IB" pārskatu angļu valodā.

Šķesters gan piebilda, ka jaunākie dati liecina - kibernoziedznieki kas, iespējams, bija apcietināto "Sagādes" darbinieku patiesie saimnieki, tagad savu darbību ''pārsvieduši'' uz Lietuvu.

Kā liecina "Group IB" ziņojums, otro vietu ļaundabīgās programmatūras "top 50" trešajā ceturksnī ieņēma Lietuvas uzņēmums "Aurimas Rapalis" kas darbojas ar zīmolu "II Hosting Media". Šajā topā Latvija vairs neparādās, savukārt ziņojumā par otro ceturksnī Latvijas tīkls "BKC NET SIA IZZI" parādās 16.vietā. Kā zināms, šajā "Izzi" tīklam piederošo interneta adrešu kopā darbojās "Sagāde" līdz brīdim, kad īsi pirms Jāņiem apcietināja divas ar to saistītas personas un pārtrauca ļaundabīgās programmatūras perēkļa darbību.

Savukārt trešajā ceturksni ar "Izzi" saistītais tīkls ""BKC NET SIA IZZI" nonācis to interneta resursu "top 10", kas visvairāk labojušies jeb mazinājuši savu reitingu negatīvos "topos". Latvijas tīkls nonācis devītā vietā. Savukārt pirmo vietu "deģenerējušo" interneta resursu "top 10" ieņēma "Aurimas Rapalis", kura "kaitīguma indekss" pasliktinājies par vairāk nekā 26 000%.

Vienīgā vieta, kur "sliktos" sarakstos parādās Latvijas vārds ir tā saukto "Exploit Server" "top 10", kur parādās ar firmu SIA "RN Data" saistīti interneta resursi. Šie ļaundabīgās programmatūras perēkļi kalpo kā savākšanas punkti zagtiem datiem un informācijai, skaidro "Group IB". Datu drošības speciālisti ir agrāk norādījuši, ka kāda uzņēmuma interneta resursu atrašanās "melnos sarakstos" nenozīmē, ka kaitīgās programmatūras perēkļi tiek ierīkoti resursu saimniekam par to zinot. Visparastāk svešus serverus šādiem nolūkiem izmanto ar viltu.

"Sagādes" gadījumā ļaundabīgas programmatūras izmitināšana uzņēmuma serveros tika darīta apzināti un kā nelegāls bizness. Jau ziņots, ka jūnija beigās Rēzeknē aizturēts 22 gadus vecais Pēteris Sahurovs un 23 gadus vecā Marina Maslobojeva, kas ASV apsūdzēti par kibernoziegumiem. Viņi aizturēti pēc ASV Tieslietu ministrijas lūguma, balstoties uz Minesotas apgabala tiesas viņiem izvirzītajām apsūdzībām tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī par datoru bojāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu