Sociālo tīklu lietotājus kaitina jautru paziņu fotogrāfijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sociālajos tīklos ievietotas fotogrāfijas, kurās redzami paziņas jautrā noskaņojumā, bojā viņu draugu garastāvokli, konstatēts Jūtas ielejas universitātes zinātnieku pētījumā.

Visaktīvākos sociālā tīkla «Facebook» lietotājus bieži pārņem skumjas, jo viņiem rodas priekšstats, ka dzīve paziņām, kuru dzīvespriecīgās fotogrāfijas ievietotas tīmeklī, ir daudz piepildītāka un interesantāka nekā pašu dzīve.

«Mēs bieži vien nepadomājam par to, ka cilvēki, kā likums, cenšas publicēt vislabākos un skaistākos fotoattēlus, kuros iemūžināti laimīgākie dzīves mirkļi - ballītes, ilgi gaidītais atvaļinājums, ģimenes svinības, zīmīgi notikumi. Protams, fotogrāfijās redzami smaidi - patiesi un ne tikai,» teikts pētījumā. «Neviens no mums nepadomā, ka tā ir laimes koncentrācija attēlos. Sāk likties, ka paziņu dzīves ir daudz laimīgākas.»

«Mēs uzdevām vienu un to pašu jautājumu jauniešiem vecumā līdz 23 gadiem - vai viņi tiešām domā, ka paziņu dzīvē ir vairāk jautrības -, un praktiski 95% atbildēja apstiprinoši,» apliecināja pētnieki, norādot, ka visvairāk par to ir pārliecināti tieši regulārie kibertelpas iemītnieki.

«Tie, kas sociālajos tīklos pavada mazāk laika, nesliecas savu dzīvi tik ļoti salīdzināt un domāt par to, kurš gan ir laimīgāks,» norāda pētījuma autori. «Labākais veids, kā uzlabot garastāvokli - nesēdēt internetā, bet gan apmeklēt draugus un tikt pie pašu fotogrāfijām.»

Nikolasa Edža vadībā veiktā pētījuma gaitā iztaujāti vairāki tūkstoši studentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu