Latvieši cietīs no ASV cīņas ar interneta pirātiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/zubrow

ASV pasludinātā cīņa par autortiesību likumpārkāpumiem interneta vidē ietekmēs arī globālā tīmekļa lietotājus Latvijā. No cenzūras internetā arī latvieši var izjust neērtības. Tā portālam TVNET sacīja IT&T kompānijas «Latnet Serviss» pārstāvis Vladislavs Gurmans. Viņš piesardzīgi vērtēja Amerikas plānus un minēja salīdzinājumu par Aukstā kara laikiem.

Viņš norādīja, ka patlaban izklaides industrijai ir divi ieroči cīņā ar interneta pirātiem - SOPA (Stop Online Piracy Act) un PIPA (Protect IP Act).

Lai arī tas izklausās labi no industrijas viedokļa, tomēr ir jautājums, kāpēc tad pret to protestē tūkstošiem mājas lapu un resursu visā pasaulē?

Kāpēc Wikipedia, Reddit (lielākais forums angļu valodā), WordPress (milzīgā blogu savienība), BoingBoing (populārākā on-line izdevniecība), Google taisa akcijas, lai pievērstu uzmanību šīm iniciatīvām, un raksta atklātās vēstules ASV valdībai?

Kas tad ir SOPA?

Gurmans skaidroja, ka SOPAs uzdevums ir cīņa ar resursiem, kas atrodas ārpus ASV robežām un kas palīdz pirātiskā satura vai viltojumu izplatīšanā. Savulaik šo problēmu (noteiktā satura ierobežošana) brutāli atrisināja Ķīna, vienkārši ar filtru palīdzību apgrūtinot piekļuvi noteiktiem resursiem ārpus Ķīnas, par ko saņēma asu nosodījumu, tostarp no ASV.

"Tagad ASV grib izveidot kaut ko līdzīgu, tikai elegantāk un likumdošanas līmenī. Nav vajadzīga lietas izskatīšana tiesā - ar vienu sūdzību pietiks, lai varas pārstāvji pilnībā aizliegtu maksājumu sistēmām un reklāmas tīkliem sadarboties ar vainīgo resursu.

Varas pārstāvji var pavēlēt Google un citām meklēšanas sistēmām izņemt visu informāciju par šo resursu, kā arī var likt «provaideriem» pilnībā un nekavējoties bloķēt piekļuvi pie resursa. Pēc būtības SOPA ļauj

stundas laikā pieprasīt slēgt visu resursu kaut vai par vienu, iespējams, nelegālu failu,

ko ir izvietojis kāds lietotājs. Turklāt vainīgi ir pat tie, kuri tikai atsaucas uz nelegālo saturu. Sanāk, ka jebkurš portāls, kas izmanto lietotāju saturu, kaut vai komentāru veidā, var tikt nobloķēts.

Vai Aukstais karš?

Vispār es uzskatu - ja meklēšanas sistēmām noteiks dzēst no datu bāzēm domēnus, kas kādam liekas nelegāli, tas novedīs pie «cenzūru cīņām» starp valstīm. Atgriežamies Aukstā kara laikos?"

SOPAs ietvaros piedāvāts bloķēt DNS provaidera līmenī. Bet cik minūtes būs nepieciešamas, lai resurss sāktu izmantot citu DNS? Vēl SOPA paredz no "provaidera" puses bloķēt resursus arī pēc IP, bet tas vēl vairāk sarežģī visu lietu.

Interesanti, ka vairākas kompānijas atbalstīja SOPA, piemēram, liels domēnu reģistrs GoDaddy, bet, kad dienas laikā 37 000 domēnu īpašnieki atteicās no GoDaddy pakalpojumiem, GoDaddy oficiāli atsauca savu atbalstu SOPA iniciatīvai."

Kā šīs darbības iespaidos Latvijas tirgu?

Gurmans atzina, ka amerikāņu kompānijas un resursi, kas cietīs SOPAs rezultātā, ieņem centrālo vietu internetā. Līdz ar to

arī Latvijā interneta lietotāji izjutīs zināmas neērtības.

Otrkārt, ja šāds likums tiks pieņemts ASV, tad arī Latvijā sāks intensīvi izskatīt kaut ko līdzīgu, it īpaši zinot ASV spējas ietekmēt situāciju.

"Patlaban uz laiku SOPA projekts ir apturēts un turpinās diskusijas, bet jau februārī SOPAs izskatīšana atjaunosies. Visticamāk, no likuma izņems ārā detaļas par IP un DNS bloķēšanu, bet pati ideja paliks. Sveiki, cenzūra internetā!

Ir pilnīgi skaidrs - ja, piemēram, kāds lietotājs ASV pasūdzēsies, ka TVNETā pie šī raksta parādās komentārs ar atsauci uz kādu nelegālo saturu, tad TVNET netiks bloķēts, jo atrodas Latvijā, tomēr ASV varas iestādes varēs pilnībā

nobloķēt piekļuvi TVNETam visiem ASV iedzīvotājiem.

Es nedomāju, ka tas ir samērīgs sods par kāda lietotāja atsauci uz, iespējams, nelegālo saturu."

Kas ir PIPA?

"Latnet" pārstāvis turpināja skaidrojumu - PIPA ir nedaudz mīkstāks variants, kurā netiek uzlikti pienākumi meklēšanas sistēmām bloķēt domēnus un arī ir paredzētas tiesas procedūras par kāda resursa lietas izskatīšanu.

"Galvenie cietēji būs portāli, kur laiku pa laikam parādās kaut kas nelegāls vai atsauces uz nelegālo saturu, piemēram, Facebook, nevis no A līdz Z nelegālie resursi (torrentu vietnes, piemēram), kas noteikti ātrāk atradīs veidu, kā cīnīties tehnoloģiskajā līmenī ar šo.

Esam pret šo iniciatīvu esošajā formātā, bet esam par diskusijām par tēmu, lai atrastu labāko risinājumu cīņā ar nelegālo kontentu, kas tiešām ir liela un nopietna problēma visā pasaulē."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu