Dombrovskis: kiberdrošībai jāpievērš aizvien lielāka uzmanība (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai tuvākajos gados kiberdrošībai būs jāpievērš lielāka uzmanība, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība»). «Ir jārēķinās ar to, ka kiberdrošībai tuvākajos gados būs jāpievērš aizvien lielāka uzmanība,» sacīja Dombrovskis.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV publiskais pārskats par paveikto šā gada otrajā ceturksnī liecina, ka pēdējos mēnešos hakeri uzbrukuši vairākām Latvijas ministrijām un valsts iestādēm.

«Šī nav ikdienišķa lieta. Tas arī nav pirmais gadījums, ka valsts iestāžu mājaslapā notiek hakeru uzbrukumi, arī valsts iestāžu datubāzēm notiek hakeru uzbrukumi. Līdz ar to tas tikai vēlreiz parāda to, ka valstij ir jāturpina strādāt pie kiberdrošības stiprināšanas,» žurnālistiem teica premjers.

Viņš norādīja, ka šis jautājums ir aktuāls ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē un par to tiek diskutēts ne tikai valsts līmenī, bet arī NATO līmenī prioritārs jautājums ir tieši valstu kiberaizsardzības spēju stiprināšana.

Premjers gan atteicās atklāt, kuras ministrijas mājaslapai ir notikuši hakeru uzbrukumi.

Jau ziņots, ka CERT.LV pārskatā minēti vairāki incidenti, tostarp konstatēts mēģinājums ielauzties kādas ministrijas datoros un toreiz meklētas ievainojamas sistēmas šīs ministrijas publisko IP adrešu apgabalā. Uzbrukumi bija nesekmīgi, bet atkārtojās vēl vairākas reizes nākamajās dienās. Tāpat reģistrēts uzbrukuma mēģinājums kādas ministrijas resursiem.

Šogad arī konstatēts mērķēts uzbrukums kādai ministrijai, izmantojot elektroniskā pasta dokumentam pievienotu ļaundabīgu kodu. Pēdējos mēnešos arī saņemts ziņojums no valsts iestādes par mēģinājumu iesūtīt datorvīrusus vairāku darbinieku datoros.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu