Ķīnas armijas hakeri uzbrukuši The New York Times

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV laikraksts «The New York Times» trešdien paziņoja, ka tam ir uzbrukuši hakeri, kas, iespējams, ir saistīti ar Ķīnas armiju. Laikraksts uzskata, ka pastāv saistība starp hakeru uzdarbošanos un laikraksta publikāciju par Ķīnas premjerministra Veņa Dzjabao radinieku pasakainajām bagātībām.

Hakeri pēdējo četru mēnešu laikā ielauzušies laikraksta datorsistēmās un nozaguši darbinieku e-pastu paroles, bet viņu interese pamatā bijusi koncentrēta uz Šanhajas biroja vadītāja Deivida Barbozas e-pastiem.

Barboza publikācijā, kas laikrakstā parādījās 25.oktobrī, klāstīja, ka premjera Veņa radinieki biznesa darījumos tikuši pie vairākiem miljardiem dolāru.

Laikraksts, saņemot palīdzību no datordrošības ekspertiem ārpus uzņēmuma, spējis atvairīt «iebrucējus» un nodrošināties pret jauniem uzbrukumiem.

«Ķīniešu hakeri, izmantojot metodes, kuras daži konsultanti agrāk sasaistījuši ar Ķīnas armiju, ielauzās «The Times» tīklā,» pavēstīja laikraksts, minot neskaitāmas digitālās liecības, kuras apkopojuši drošības konsultanti.

Hakeri nozaguši uzņēmuma paroles un vērsušies pret 53 darbinieku datoriem, arī pret Pekinas biroja priekšnieka Džima Jārdlija datoru. Tagad Jārdlijs ir laikraksta Dienvidāzijas biroja vadītājs un strādā Indijā.

«Eksperti neatklāja liecības, ka iebrucēji būtu izmantojuši paroles, lai iegūtu informāciju, kas nav saistīta ar materiālu par Veņa ģimeni,» norādīja laikraksts, piebilstot, ka klientu dati nav nozagti.

Pēc visa spriežot, hakeri meklējuši «to cilvēku vārdus, kas varētu būt snieguši informāciju Barbozam», norādīja laikraksts, piebilstot - nav liecību, ka hakeriem būtu izdevies piekļūt ar šo publikāciju saistītām sensitīvām e-pasta vēstulēm un dokumentiem.

«Viņi mūsu sistēmās varēja radīt sajukumu, bet ne jau to viņi gribēja sasniegt,» sacīja laikraksta IT nodaļas vadītājs Marks Fronss.

Uzzinot par Ķīnas vadības draudiem, ka Veņa ģimenes darījumu izmeklēšana nepaliks bez sekām, laikraksts lūdzis uzņēmumu AT&T, kas uzrauga tā datortīklu, pievērst īpašu uzmanību, vai nav manāmas kādas neparastas aktivitātes.

Par hakeru uzbrukumu tika informēts ar Federālais izmeklēšanas birojs.

Tomēr uzbrukumi turpinājušies arī pēc tam, kad materiāls per Veņa ģimenes darījumiem jau bija publicēts, tāpēc laikraksts nolēmis vērsies pie IT drošības uzņēmuma «Mandiant».

«Ja raugās tikai uz atsevišķu uzbrukumu izolēti, nevar pateikt - «tā ir Ķīnas armija«,» sacīja vecākais «Mandiant» līdzstrādnieks Ričards Bejtlihs. «Ja jūs redzat, ka tā pati grupa zog ķīniešu disidentu un Tibetas aktīvistu datus un tad uzbrūk aeronautikas uzņēmumam, tad tas jūs sāk virzīt pareizajā virzienā.»

Ķīnas Nacionālās aizsardzības ministrija noliedz, ka valdība būtu saistīta ar kiberuzbrukumiem.

Laikraksts, «bez pārliecinošiem pierādījumiem apsūdzot Ķīnas armiju kiberuzbrukumos, rīkojies neprofesionāli un nepamatoti», skaidroja ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu