Aizturētais «torrenti.lv» īpašnieks neatzīst vainu autortiesību pārkāpumos (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) pagājušajā nedēļā aizturētais failu apmaiņas vietnes «www.torrenti.lv» īpašnieks noliedz savu vainu autortiesību pārkāpumos virtuālajā vidē.

Valsts policijas (VP) ENAP 4.nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko žurnālistiem pastāstīja, ka viens no ENAP uzdevumiem ir pievērst uzmanību autortiesību un blakustiesību nelegālajai apritei internetā.

Pagājušajā nedēļā par šādām darbībām aizturētas divas personas, proti, uzturot failu apmaiņas serveri un aktīvi nodarbojoties ar materiālu augšupielādi, lai publiskotu neatļauti iegūtos autortiesību objektus.

Šīs personas iepriekš bija nonākušas policijas redzeslokā un savus serverus uzturējušas ārpus Latvijas, taču tas nebija policijai šķērslis, lai nodrošinātu pierādījumus.

Policija arī noskaidrojusi aptuveno kaitējumu. Arī vairāki Latvijas autori ir cietuši šo materiālu izplatīšanas rezultātā, un vienam autortiesību pārstāvim policija aprēķinājusi kaitējumu, kas pārsniedz divus miljonus latu.

Viena no aizturētajām personām ir «www.torrenti.lv» īpašnieks Toms Litovnieks, kurš apgalvoja, ka nekādas nelikumības nav pieļāvis. «Es uzturēju «torrenti.lv», un tā mērķis bija brīva un likumīga failu apmaiņa internetā,» uzsvēra Litovnieks.

Pagājušajā nedēļā pie viņa mājās ieradušies ENAP darbinieki, lai veiktu kratīšanu, un policisti pret viņu lietojuši vardarbību, kuras rezultātā vīrietis guvis smadzeņu satricinājumu. Tāpat Litovnieks apgalvo, ka policija ignorējusi viņa tiesības un pārkāpusi vairākus likumus.

Viņš pastāstīja, ka policija uz aizdomu pamata ir slēgusi domēna vārdu «torrenti.lv», turklāt policijai nav jāpierāda, ka šis domēna vārds ir pretlikumīgs, tai pietiek tikai ar aizdomām. «Es nerunāju par pašu lapu, runa ir tikai par domēna vārdu, kas ir tikai lapas adrese. Kopā ar to tika slēgta arī «blog.torrenti.lv» lapa, kurā tika publicēti jaunumi par lapas darbību, un šajā lapā lietotājiem nebija nekādu iespēju augšuplādēt failus,» norādīja Litovnieks.

Litovnieks norādīja, ka pirms četriem gadiem jau bija ierosināta krimināllieta pret viņu un «torrenti.lv» (tolaik vēl ar nosaukumu «advbt.lv», kas arī šobrīd ir slēgts uz aizdomu pamata), kurā pēc tiesas sprieduma viņš tika attaisnots un turpinājis ievērot likumu.

Vīrietis apgalvo, ka visa informācija, par kuru tika saņemtas pamatotas sūdzības par Autortiesību likuma pārkāpumiem, tika no lapas regulāri dzēsta un lapā bija pieejams saraksts ar to, kas ir izdzēsts, un piebilda, ka tika saņemta sūdzība no autortiesību īpašniekiem. Tas tika parādīts policijas darbiniekiem, bet tas nebija pietiekams iemesls, lai mainītu viņu viedokli par domēna vārdu slēgšanu.

Litovnieks «torrenti.lv» vairs neatjaunošot, jo viņam ir bail, ka nākamreiz policijas darbinieki atkārtoti fiziski iespaidos viņu un viņam tuvos cilvēkus. Viņš arī uzsvēra, ka «torrenti.lv» lietotājiem uztraukumam nav pamata, jo informācija par lietotājiem nav pieprasīta un visu lietotāju IP adreses kļūdas dēļ ir izdzēstas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu