Kad Latvijā būs 5G tehnoloģija? (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Elektronikas uzņēmums «Samsung Electronics» paziņojis, ka veiksmīgi veicis izmēģinājumus ar ātrgaitas piektās paaudzes (5G) bezvadu interneta tehnoloģiju. Savukārt Latvijā strādājošo IT&T kompāniju pārstāvji pauž skepsi, ka drīzumā šī tehnoloģija nonāks Latvijā. Tādējādi tuvāko gadu laikā lietotāji diezin vai varēs lejupielādēt filmu vienas sekundes laikā.

Komentējot ziņas, ka «Samsung» jau izmēģina 5G tehnoloģiju, viena no lielākajiem datu pārraides pakalpojumu nodrošinātājiem Latvijā SIA «Latnet Serviss» Pārdošanas departamenta vadītājs Vladislavs Gurmans portālam TVNET pauda viedokli: «Šis ir vairāk «politisks» un populistisks gājiens no «Samsung» puses. Ir skaidrs, ka daudzas kompānijas pasaulē strādā 5G virzienā un testē risinājumus.

Ir skaidrs, ka «Samsung» nav vienīgais, kas izmēģina 5G, un ka pārējie pasaules IT koncerni nepieļaus, ka šīs ultraātrās tehnoloģijas būtu «Samsunga» īpašums vai ekskluzivitāte. Attiecīgi - ļoti labi ka «Samsung», tāpat kā citi uzņēmumi, kas to skaļi nepasaka presē, veic šos testus, bet aiz tā pagaidām nekas nestāv.

Kad 5G būs Latvijā?

Mūs interesē Latvijas situācija - mēs lieliski redzam ka

pie mums 3G, neskatoties uz pārklājumiem, ne vienmēr strādā labi.

3G bāzes stacijas ir pārslogotas, ne vienmēr var dabūt plaši reklamētos ātrumus utt. Attiecīgi 3G jautājums nav līdz galam attīstīts un sakārtots, bet mums jau paziņo par 4G tīkla attīstību.

Šeit man patīk «Tele2» pozīcija, kas ir diezgan piesardzīga 4G jautājumā. Pēc tā visa var secināt, ka līdz 5G mums ir ļoti tālu. Tuvāko gadu laikā Latvijā tas neparādīsies.»

«Latnet servisa» pārstāvis akcentēja, ka jāņem vērā arī citi ne mazāk svarīgie faktori - «Samsung» tests bija veikts «tukšā» 5G tīklā 2 km attālumā.

«Tagad iedomājamies tīklu ar klientiem un 10 km attālumā. Uzreiz varam to maksimālo ātrumu samazināt vairākkārt. Reālā dzīve nav testa laboratorija.

Filmas lejupielāde sekundes laikā nav realitāte.

Filmas tiek lejupielādētas no noteikta avota, kuram ir noteiktais izejošais interneta kanāls, un parasti avots neizdala uz katru lejupielādētāju 1 Gbps, to vienkārši neļauj izejošā kanāla kapacitāte. Tādējādi varam aizmirst par filmu lejupielādi sekundes laikā no pieejamiem legāliem avotiem. Tur ir skaidri ierobežojumi uz lietotāju un 1 Gbps nedod nekādu priekšrocību.»

Gurmans vēl piebilda: «Es gribētu no «Samsung» vairāk dzirdēt citus paziņojumus, piemēram, ka «Samsung» ir izdomājis superjaudīgu akumulatoru, kas ļautu viņu «Galaxy» darboties vismaz 3-5 dienas no vietas. Kāds man prieks no 4G vai 5G, ja pēc aktīvās darbības ar telefonu jau pēc dažām stundām tas jau jāslēdz klāt pie elektrības avota?»

Savukārt SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš portālam TVNET atzina, ka, attīstoties tehnoloģijām un mainoties lietotāju uzvedībai, nākotnē vajadzēs arvien jaudīgāku mobilo sakaru tīklu: «Jau šobrīd datu trafika pieaugums ir eksponenciāls, kas nozīmē, ka pie esošajām tehnoloģijām

nākotnē noteikti iestāsies kāds brīdis, kad lietotājs sajutīs tīkla ierobežojumus.

Šobrīd pieejamām ierīcēm un lietotāju vajadzībām jau 4G tīkla kapacitāte ir vairāk nekā pietiekama. 4G ir tik ātrs, ka vienlaicīgi iespējams tiešsaistē skatīties vairākas augstas izšķirtspējas filmas, līdz ar to pagaidām nav satura, kam 5G būtu nepieciešams.

LMT tīkla infrastruktūras piegādātājs «Nokia Siemens Network» šobrīd testē jau mobilos risinājumus ar datu pārraides ātrumu ap 1 Gbps. Tas ļaus nākotnē efektīvāk tīklā nodrošināt vairāk jaunus klientus. Paralēli mobilo sakaru tīkla tehnoloģijām attīstās arī citas tehnoloģijas, kas ļauj, piemēram, to pašu filmu augstā izšķirtspējā pārraidīt daudz efektīvāk nekā esošie standarti, samazinot nepieciešamo datu apjomu. Ja šobrīd augstas izšķirtspējas jeb HD video režīmam nepieciešami ap 6 Mbps, tad nākotnē tie varētu būt jau tikai 1-2 Mbps.

Savukārt attīstoties dažādām tehniskām iespējām, kuras šobrīd pat, iespējams, nevaram iedomāties, bet kas radītu nepieciešamību pēc lielākiem datu apjomiem, būs nepieciešami jauni risinājumi. Tas ir arī iemesls, kāpēc tīkla ražotāji neapstājas pie sasniegtā, bet turpina izpētīt un attīstīt jaunas iespējas.»

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu