Baltais nams noliedz ASV pilsoņu izspiegošanu internetā (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltais nams ceturtdien noliedzis medijos izplatījušās ziņas, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) veiktu Savienoto Valstu pilsoņu izspiegošanu internetā.

Laikraksti «The Washington Post» un «The Guardian» ziņoja, ka NSA ielauzusies interneta gigantu - tostarp «Microsoft», «Google», «Facebook» un «Apple» - serveros, lai iegūtu videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastu saraksti.

Šie atklājumi sekoja «The Guardian» rakstam par spiegu aģentūras veikto masveida telefonsarunu noklausīšanos.

NSA programma, kurai dots nosaukums PRISM, tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies, kļūstot par produktīvāko avotu slepenajiem izlūkošanas ziņojumiem, kas ik dienu tiek iesniegti personīgi prezidentam.

PRISM dod iespēju NSA un ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) sekot līdzi personas klātbūtnei globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Sabiedrībā šī programma, visticamāk, izsauks pretrunīgus vērtējumus, tomēr kāda augsta ASV administrācijas amatpersona norādīja, kā tā ir saskaņota ar Kongresu un to uzrauga Ārējās izlūkošanas uzraudzības tiesa (FISC).

«Tā ietver plašas procedūras, ko specifiski apstiprinājusi tiesa», lai nodrošinātu, ka novērošanai tiek pakļautas tikai personas ārpus Savienotajām Valstīm, norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka tādejādi tiek līdz minimumam samazināta iespēja, ka var tikt iegūta, saglabāta un izplatīta nejauši iegūta informācija par ASV pilsoņiem un iedzīvotājiem.

Mediji vēsta, ka interneta kompānijas, kuru serveri novēroti, labprātīgi sadarbojušās, tomēr vairums uzņēmumu apgalvo, ka neko par to nav zinājuši.

Anonīmā ASV administrācijas amatpersona aizstāvēja programmu, sakot, ka tā sniedz svarīgu un vērtīgu informāciju un tiek izmantota, lai pasargātu Savienotās Valstis no daudziem un dažādiem draudiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu