Kādēļ zagtās eiropiešu kredītkartes maksā dārgāk nekā ASV analogi? (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā ASV sākās tiesvedība pret Austrumeiropas hakeru grupu, kas septiņu gadu garumā zaga lielu kompāniju kredītkaršu datus, tai skaitā no Nasdaq, J.C. Penney un 7-Eleven. Zaudējumi tiek lēsti vairāku simtu miljonu ASV dolāru vērtībā.

Zagto kredītkaršu informācija tālāk tika pārdota t.s. melnajā tirgū, par vienu ASV kredītkartes vienību prasot 10$, bet par analogu Eiropā izdotu kredītkartes numuru - 50$. Kādēļ amerikāņu kredītkaršu informācija ir 5x lētāka nekā ES analogi?

Laikrakstam The Wahington Post stāsta bijušais ASV Drošības dienesta (US Secret Service) darbinieks, tagad bezpeļņas interneta drošības kompānijas Team Cyrmu vadītājs Levi Gunderts: «Tehniski augsti kvalificēti hakeri nozagto informāciju par kredītkaršu turētājiem pārdod vidutājiem jeb vairumtirgotājiem, kas tālāk gūst peļņu mazumtirdzniecībā jeb no «gala lietotājiem». Lielākā daļa šo gala lietotāju dzīvo Ziemeļamerikā, kur banku izsniegtās kredītkartes ir salīdzinoši vājāk aizsargātas nekā Eiropā izdotās kredītkartes. Tikpat nopietna problēma ir starpkontinentu valūtas transakcijas, it sevišķi brīvdienās un svētku dienās.»

Trīs iemesli, kādēļ zagta ES pilsoņa kredītkarte ir dārgāka nekā ASV analogi:

1. ES banku izdotajās kredītkartēs tiek integrēts mikročips un PIN drošības sistēma. Mikročipā ietvertā informācija ir identiska datiem, kas tiek iekļauti ASV izdotajās kredītkartēs ar magnētisko strīpu. Kredītkarti ar mikročipu nevar izmantot, ja nav zināms kartes PIN kods. Diemžēl ASV lielākā daļa privāto transakciju tirdzniecības vietās notiek, izmantojot kredītkaršu magnētisko līniju. Tādēļ brīdī, kad krāpnieks iepērkas veikalā ar Eiropā izdotu kredītkarti (ar mikročipu), lielā daļā ASV tirdzniecības vietu šo karti nemaz nevarētu izmantot, tādēļ tiek ļauta norēķināšanās, arī izmantojot kartes magnētiskajā līnijā ietvertos datus. Citiem vārdiem, kartes PIN kods krāpniekam nemaz nav jāzina, lai veiktu kriminālās darbības, toties kartes turētāja leģitimitāte reti tiek apšaubīta.

2. Eiropieša kredītkartes informācija tiek nozagta, lai to izmantotu iepirkumiem internetā. Visdrošākais veids, kā gūt labumu no šādām kriminālām darbībām, ir iepirkties tikai brīvdienās vai svētku dienās un to darīt ASV, jo starptautiskās valūtas transakcijas bieži tiek auditētas tikai darbdienās, ļaujot netraucēti krāpties vairākas dienas pēc kārtas.

3. ASV melnais tirgus ir pārpludināts ar ASV zagtu kredītkaršu informāciju, galvenokārt pateicoties vājajai karšu drošības sistēmai. Tādēļ Eiropā izsniegtās kredītkartes ar mikročipu sniedz lielāku drošību gan patiesajam kredītkartes turētājam, gan tirdzniecības vietās ASV, pat tad, ja karte ir falsifikācija, uztaisīta, izmantojot nozagtus kartes turētāja datus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu