4G frekvenču joslas nopērk trīs mobilo sakaru operatori (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sabiedrisko pakalpojumu regulācijas komisijas (SPRK) izsolē ceturtās paaudzes mobilo datu pārraides (4G) plašās apraides frekvenču joslas nopirktas par kopējo summu 3 296 000 lati, biznesa informēja SPRK padomes locekļa Rolanda Irkļa padomnieks Dāvis Plotnieks.

Izsole notikusi 25 kārtās, un 24.kārtā viens no dalībniekiem esot izstājies. Kā jau ziņots, izsolē piedalījās trīs Latvijas mobilo sakaru operatori - «Latvijas Mobilais telefons» (LMT), «Tele2» un «Bite» -, kā arī bezvadu interneta pakalpojumu uzņēmums AS «Telekom Baltija», kas vairāk pazīstams kā «Triatel».

Izsoles rezultātā kopējā summa, par kādu tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas visas trīs daļas, ir 3 296 000 latu, no kā saskaņā ar izsoles nolikumu izsoles uzvarētājiem līdz gada beigām ir jāieskaita valsts budžetā 1 148 412 lati, bet atlikusī summa - 2 147 588 lati - astoņu mēnešu laikā no izsoles uzvarētāja apstiprināšanas dienas, skaidroja Plotnieks.

Plotnieks norādīja, ka precīzāku informācija par izsoli varēs atklāt tikai pēc SPRK valdes sēdes nākamtrešdien, 30.oktobrī.

Pēc «Nozare.lv» aplēsēm, izsoles laikā varētu būt veikti līdz pat 100 solījumiem, ja dalībnieki izmantojuši zemāko atļauto soli.

Par savu guvumu 4G frekvenču izsolē ir paziņojuši «Tele2», LMT un «Bite». Savā paziņojumā medijiem «Tele2» apgalvo, ka

nopirktās apraides tiesības ļaus 4G pārraidi veikt vairāk nekā trīs reizes ekonomiskāk un efektīvāk

- noprotams, ka tas ir salīdzināts ar apraidi 2600 megahercu (MHz) diapazonā, kam tiesības «Tele2» jau bija ieguvis iepriekšējā izsolē.

LMT atgādina, ka viņu piedāvātais 4G tīkls komercrežīmā jau esot pieejams 35% klientu. «Pēdējo gadu laikā šī ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo tā ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp arī mazapdzīvotās lauku teritorijās,» skaidro LMT prezidents Juris Binde.

Mobilo sakaru operators «Bite» ir apliecinājis 4G sakaru joslas iepirkumu. «Esam ļoti priecīgi, ka esam to trīs mobilo sakaru operatoru vidū, kuri ieguvuši šo apraides spektru,» bilst «Bite» izpilddirektors Freds Renčaks.

Kā vēstīts, izsole sākās pirmdien un noslēdzās otrdien ap plkst.12. Izsolē tika piedāvātas trīs apraides joslu paketes. Katram priekšmetam sākuma cena tika noteikta 320 000 latu ar izsoles soli, ne mazāku par 32 000 latu.

Jau ziņots, ka Latvijā 4G mobilā datu pārraide tiks organizēta divos diapazonos - 800 MHz un 2600 MHz -, no kuriem katram ir savas priekšrocības un trūkumi, ko diktē radiopārraides fizikas likumi. 800 Mhz standarts salīdzinājumā ar 2600 MHz spektru piedāvā zemāku datu caurlaidību, bet lielāka viļņa garuma dēļ ar to ir vieglāk apraidīt lielas teritorijas. Reālo apraides attālumu nosaka mobilā torņa jauda un citi dabas faktori, tomēr katrs standarts operatoram sniegs attiecīgas priekšrocības.

Līdz šim Latvijā ir notikušas divas izsoles 4G apraides tiesībām 2600 MHz diapazonā, kur LMT ir iegādājies divas apraides joslas, bet «Tele2», «Bite» un «Baltcom» - katrs pa vienai apraides joslai. Tā kā šim pārraides diapazonam ir samērā liela datu caurlaidība, bet ierobežots pārklājums, to, visdrīzāk, nodrošinās korporatīvajiem klientiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu