Novēro Bitcoin sagrābšanas uzbrukumu pieaugumu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Viens no finanšu uzbrukumu skaita palielināšanās faktoriem ir ļaunprogrammatūru krāpnieciskai kriptovalūtas Bitcoin ieguvei izplatīšanās.

Par to liecina Kaspersky Lab veiktais finanšu kiberdraudu attīstības tempu novērtēšanas pētījums. Gada laikā Bitcoin pārņemšanas uzbrukumu skaits ir palielinājies vairāk nekā divarpus reižu un sasniedza 8,3 miljonus incidentu.

Kriptovalūta Bitcoin tika izveidota anonīmiem maksājumiem internetā, un pēdējos gados tās popularitāte ir ievērojami augusi. 2013. gada sākumā tās kurss bija 13,6 dolāri, bet decembrī pārsniedza 1200 dolāru. Tas nevarēja nepiesaistīt ļaundaru uzmanību, kam dažkārt, ja valūtas īpašnieks savu «maciņu» nešifrētu glabā cietajā diskā, nav pat jāizmanto īpašas viltības: lai nozagtu kontu, pietiek nokopēt tikai vienu datni.

Programmas, ko noziedznieki izmanto Bitcoin iegūšanai, var iedalīt divās grupās: maka datnes zādzībai un slepenai Bitcoin ģenerēšanas lietojumprogrammu instalēšanai inficētajā datorā. Absolūtos skaitļos 2013. gadā bija aptuveni divreiz vairāk Bitcoin maku zādzības uzbrukumu, taču rīki slēptas valūtas ieguves organizēšanai uzrādīja lielāku pieauguma tempu.

«2013. gadā Bitcoin kurss ir palielinājies vairāk nekā 85 reizes, un tas, protams, piesaistīja daudzu hakeru uzmanību. Tādējādi gada beigās to lietotāju skaits, kas ir piedzīvojuši uz Bitcoin orientētu programmu uzbrukumus, sāka tuvoties banku kiberdraudu rādītājam. Kriptovalūtu īpašniekiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, jo pēc zādzības viņiem praktiski nav nekādu iespēju atgūt zaudētos līdzekļus. Tā ir maksa par to, ka Bitcoin darbojas bez jebkāda valsts iestāžu regulējuma,» komentēja Kaspersky Lab antivīrusu eksperts Sergejs Ložkins.

Drošai kriptovalūtu lietošanai speciālisti iesaka glabāt maku datnes šifrētos datu nesējos. Tāpat eksperti iesaka nodrošināties ar aizsardzību pret ļaunprogrammatūrām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu