Bite Latvija 2G un 3G būs prioritāte vismaz līdz 2016.gadam (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tā kā viedtālruņu tirgus Latvijā ir samērā nenobriedis, īsziņas un balss pakalpojumi vismaz līdz 2016.gadam nemainīgi būs galvenais mobilo operatoru piedāvātais pakalpojums, ko izmanto pilnīgi visi lietotāji, bilda sakaru kompānijas «Bite Latvija» vadītājs Freds Renčaks.

Lai arī konkurenti jau vismaz daļēji sākuši piedāvāt ceturtās paaudzes (4G) mobilo internetu, tomēr «Bite Latvijas» direktors par tā ienesību pagaidām ir skeptisks. Pēc viņa aplēsēm, tikai 4% Latvijā sastopamo mobilo telefonu ir spējīgi darboties šajā tīklā. Lai investīcijas šajā tehnoloģijā nestu kādu būtisku labumu, to izplatībai būtu jābūt ap 20% līdz 30% apmērā.

Viens no iemesliem, kāpēc datu pakalpojumu ienesīgums pagaidām esot apšaubāms, ir ne tikai no Eiropas vidējiem rādītājiem atpaliekošā viedtālruņu izplatībā Latvijā, bet arī fakts, ka

puse no viedtelefonu lietotājiem īsti neizmantojot mobila interneta pakalpojumus,

uzskata Renčaks.

Lai arī mobilā interneta lietošana Latvijā aug, tomēr pamatīgs šķērslis tam esot valdošais uzskats, ka to izmantot esot ārkārtīgi dārgi.

«Šķiet, ka ikkatrs zina kādu briesmu stāstu par paziņu, kurš pēc mobilā interneta lietošanas saņēmis šaušalīgu rēķinu,» stāsta Renčaks un norāda, ka pašlaik kāds no mobilo sakaru operatoriem par internetu liekot maksāt vienādu summu neatkarīgi no tā, cik daudz datu izlietots. Pēc viņa domām, tā rīkoties neesot korekti un operatoriem būtu jārūpējas, lai mobilā interneta lietošana nebūtu saistīta ar stresu.

Jau ziņots, ka «Bite Latvija» nākotnē vēl joprojām

plāno koncentrēties uz otrās (2G) un trešās (3G) paaudzes mobilo tīklu attīstīšanu.

Tai pašā laikā konkurents «Latvijas Mobilais telefons» jau no pērnā septembra piedāvā 4G internetu visām attiecīgajām ierīcēm, bet «Tele2» 4G pakalpojumus sniedz visām ierīcēm, izņemot viedtālruņus. Tas saistīts ar faktu, ka balss pakalpojumi 4G tīklā prasa īpašu tehnoloģisko risinājumu pielietošanu un «Tele2» tos plāno ieviest nākamgad kopā ar plašās apraides 4G standarta ieviešanu.

Kopā ņemot ienākumus mobilajam operatoram «Bite Latvija» un tam piederošajam meitasuzņēmumam SIA «TeleTower», kas pārvalda operatora tīkla infrastruktūru, uzņēmumi pērn strādājuši ar 10 miljonu eiro EBIDTA (pirms procentiem, amortizācijas un nolietojuma) peļņu.

Ja «Bite Latvija» gada pārskatu apskata bez «TeleTower» rezultātiem, uzņēmums 2013.gadu noslēdzis ar 876 089 eiro zaudējumiem. «Šis ir skaitlis, kas veidojas grāmatvedībā pēc teorētiskā atliktā nodokļa. Taču, ja skatās pēc starptautiskajiem standartiem - «Bite Latvija» un SIA «TeleTower» kopā, gads tika noslēgts ar 414 300 eiro peļņu,» norādīja uzņēmuma pārstāve Anete Jansone.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu