Viens gigabaits* mobilā interneta nodrošina vien 7-18 stundas mūzikas straumēšanas (69)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Veicot mūzikas klausīšanos tiešsaistē, atkarībā no kvalitātes uzstādījumiem viens gigabaits (GB) datu var ļaut baudīt mūziku septiņas līdz 18 stundas, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» aplēses.

Pēdējā laikā par populārāko audio satura patēriņa veidu ir kļuvusi tā straumēšana tiešsaistes pakalpojumos, kas parasti par fiksētu abonēšanas maksu sniedz pieeju tā audiotēkai. Straumēšana darbojas pēc principa, ka reizē ar klausīšanos muzikālais materiāls tiek arī lejupielādēts, tādējādi to var sākt baudīt jau uzreiz, negaidot, kad tas pilnībā ielādējies. Dažādus straumēšanas pakalpojumus patērētāji mēdz arvien biežāk izvēlēties arī ierastā FM radio vietā, izmantojot mobilo ierīču pieeju internetam.

Ņemot vērā audio faila izšķirtspēju, «Nozare.lv» aprēķināja, ka 1GB datu var nodrošināt septiņas stundas straumēšanas, ja izmantots augstākais MP3 kvalitātes uzstādījums - 320 kilobiti sekundē (Kbps), bet pieticīgākiem klausītājiem, kas izvēlas 128Kbps, tas izaugtu līdz 18 stundām. Lai arī fona mūzikas klausīšanai 128Kbps vai pat 96Kbps ir pietiekami, tomēr nopietnāki mūzikas cienītāji atzīst izšķirtspēju, sākot no 192Kbps, un daudzi pieprasa, lai straumēšanas pakalpojumi nodrošinātu CD kvalitātes mūziku, kam izšķirtspēja ir ap 1000Kbps. Tiesa, nereti aizspriedumi pret MP3 mūziku balstās uz novecojušām failu kompresijas metodēm, kas pat pie 128Kbps radīja nepatīkami skanošus traucējumus.

Patlaban neviens no Latvijas mobilajiem operatoriem nepiedāvā fiksēto tarifu plānu kādam no mūzikas straumēšanas servisiem. Jau ziņots, ka «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) saviem klientiem sāka piedāvāt pasaulē populārāko straumēšanas pakalpojumu «Spotify». Lai arī vairāki klienti sociālajos tīklos izteicās, ka gaidījuši fiksētu samaksu par datu pārraidi «Spotify» pakalpojumam, tomēr LMT izlēmis par labu to piesaistīt kopējam lejupielādes apjomam. Tas gan nenozīmē, ka «Spotify» nevarēs lietot arī citu operatoru klienti - «LMT» klientiem sola trīs līdz sešus mēnešus ilgu bezmaksas lietošanas periodu «Spotify Premium» pakalpojumam, kas sniedz dažādas papildu funkcijas un iespēju straumēt 320Kbps kvalitātē.

No trim Latvijas mobilajiem operatoriem cenas par datu pārraidi atšķiras - «Bite» 2GB piedāvā par 6,40 eiro, bet LMT klienti par šādu pat apjomu maksātu 8,99 eiro. «Tele2» par 8,45 eiro piedāvā lejupielādēt 5GB, bet par zemāku tarifu pieejami tikai 500 megabaiti, kas mūzikas klausīšanai mobilajā tīklā ir par maz. LMT par 5GB tai pat laikā prasa 11,99 eiro, bet «Bite» tarifā apjoms līdz 6GB maksātu 9,96 eiro.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) atzinums par sakaru kvalitāti Latvijas mobilajiem operatoriem liecina, ka problēmas ar mūzikas straumēšanu varētu būt, ja izmantots tiek pieslēgums, kas vājāks par 3G. Regulators konstatējis, ka lejupielādes ātrums zem 256Kbps sastopams tikai reģionos un Rīgā pilnīgi visi operatori pilnvērtīgi spēj nodrošināt straumēšanai nepieciešamo lejupielādes ātrumu. Ārpus Rīgas 36% no «Bite» un 13% no «Tele2» pieslēgumiem ierindojušies zemākajā kategorijā (mazāk par 256Kbps), kas varētu nespēt nodrošināt mūzikas straumēšanu. 1% no Regulatora veiktajiem mērījumiem reģionos fiksējis, ka ātrums «LMT» tīklā bijis diapazonā 256Kbps līdz 1Mbps, kas varētu nebūt pietiekami straumēšanai augstākajā 320Kbps kvalitātē.

* 1 gigabaits (GB) = 1000 megabaitu (MB)

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu