Trešdaļa skatījumu internetā veikti no viedierīcēm (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jūnijā Latvijas interneta vietnes 62% apmeklētāju plūsmas saņem no personālajiem datoriem, bet viedierīces pagaidām veido salīdzinoši nelielu daļu - mobilie telefoni - 24%, bet planšetdatori - tikai 13,6%, secināts kompānijas «Gemius Latvija» publicētajā pētījumā.

Starptautiskais interneta izpētes un konsultāciju uzņēmums «Gemius» pirmo reizi publicējis datus par interneta auditorijas lielumu no mobilajiem tālruņiem un planšetdatoriem. Jūnija dati liecina, ka mobilos telefonus interneta pārlūkošanai Latvijā izmantojuši vairāk nekā 450 000 lietotāju, savukārt no planšetdatoriem vismaz reizi mēnesī internetam pieslēgušies 257 000. Populārākā interneta lapa no mobilajām ierīcēm - «Delfi.lv».

Kā liecina «gemiusAudience» jaunākā pētījuma dati par interneta lietošanas paradumiem no dažādām platformām - datoriem, mobilajiem telefoniem un planšetdatoriem -, Latvijā no mobilajiem telefoniem internetu lietojuši 450 000 lietotāju mēnesī, bet dienā - 163 000 lietotāju. Mazāk aktīvi interneta lapu pārlūkošanai tiek lietoti planšetdatori - tos mēnesī izmantojuši 257 000 interneta lietotāju, bet dienā - vidēji 41 000. Kā rāda dati, vidēji mobilā telefona lietotāji internetā ienāk katru dienu (vidēji 32 reizes mēnesī), bet no planšetdatora - katru otro dienu (vidēji 18 reizes mēnesī).

To, ka personālie un portatīvie datori vēl aizvien ir populārākais un ērtākais rīks interneta pārlūkošanai, apstiprina vidējais internetā pavadītais laiks - no datoriem interneta lietotāji jūnijā pavadījuši vidēji 22 stundas, kamēr no mobilajiem telefoniem - trīsarpus, bet no planšetdatoriem - divas stundas mēnesī. Visātrāk interneta lapas pārlūko no planšetdatoriem - katrs lapas skatījums ilgst 42 sekundes. Ilgāku laiku lapas pārskatīšanai velta mobilo ierīču lietotāji - 49 sekundes, bet no datoriem viens lapas skatījums ilgst 58 sekundes.

No mobilajām ierīcēm apmeklētākā interneta lapa ir «Delfi.lv», kas spējusi piesaistīt 284 000 interneta lietotāju auditoriju no mobilajiem telefoniem un 175 000 no planšetdatoriem. Otra lielākā ir «Tvnet» un «Apollo» portālu auditorija, attiecīgi sasniedzot 230 000 lietotāju no mobilajiem telefoniem un 153 000 no planšetdatoriem. Trešajā vietā no mobilajiem telefoniem ar 187 000 apmeklētājiem atrodas sociālais tīkls «Draugiem.lv», bet no planšetdatoriem - «Inbox.lv» ar 121 000 lielu auditoriju.

«Gemius Latvija» vadītāja Linda Egle uzsver datu nozīmi interneta reklāmas tirgus izaugsmei: «Mēs ticam, ka jaunie dati būs labs pamats interneta mediju tirgus turpmākai attīstībai. Šī brīža auditorijas dati rāda, ka interneta plūsma no mobilajām ierīcēm ir ieguvusi vērā ņemamas aprises - no mobilajiem telefoniem apmeklētākā interneta lapa mēnesī spēj sasniegt tikpat lielu auditoriju kā vidēji septītā, astotā apmeklētākā lapa no datoriem. Tas nozīmē, ka šī auditorija noteikti ir jāņem vērā un jāpiedāvā tai jauni, moderni risinājumi un iespējas, kas pielāgotas katrai konkrētajai videi.»

Pēdējo mēnešu dati rāda, ka mobilo ierīču plūsma aug strauji un mobilās ierīces nostiprina savas pozīcijas. Vēl pirms gada lapu skatījumi, kas ģenerēti no mobilajām ierīcēm, bija aptuveni 5%, bet šī gada jūnijā tie jau bija 11%.

Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kur «Gemius» ieviesis platformu principu «gemiusAudience» pētījumā. Šobrīd interneta auditorijas dalījums pēc ierīces, no kuras lietotājs pieslēdzies internetam, «gemiusAudience» pētījuma gaitā tiek piedāvāts vēl arī Lietuvā un Dānijā un pamazām tiek ieviests arī citos tirgos.

Pētījums veikts, balstoties uz 15-74 gadus vecas auditorijas lielumu interneta lapās, kas tās apmeklējuši, pieslēdzoties internetam no Latvijas teritorijas, izmantojot datorus, mobilos telefonus un planšetdatorus. «GemiusAudience» pētījums tiek veikts, balstoties uz sarežģītu un mūsdienīgu metodoloģiju, kas nodrošina iespēju konstatēt reālo apmeklētāju skaitu, nevis sīkdatnes vai IP adreses.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu