Kādi bija finanšu apdraudējumi vasaras sākumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Saskaņā ar Kaspersky Lab ikmēneša pārskatu par globālajiem finanšu apdraudējumiem no 2014. gada 19.maija līdz 19.jūnijam uzņēmuma drošības risinājumi pasaulē ir bloķējuši vairāk nekā 350 tūkstošus mēģinājumu inficēt ar ļaunprogrammatūrām, kas paredzētas naudas zagšanai. Uzbrukumiem visbiežāk pakļauto valstu sarakstą priekšgalā atrodas Brazīlija - sakarā ar FIFA Pasaules kausa izcīņu futbolā tika konstatēts četrreiz vairāk šādu incidentu.

Sacensības oficiāli tika atklātas 12.jūnijā, bet hakeri sāka izmantot sporta tematiku ilgi pirms tam. Pikšķerēšanas vietnes, kas ēsmai izmantoja Pasaules kausa tematiku, masveidā parādījās jau pagājušā gada martā. Pēc tam šā gada janvārī tika konstatēti surogātpasta sūtījumi ar Trojas zirgiem, kas pievilināja ar paziņojumiem par šķietami laimētām spēļu biļetēm.

Līdz aprīlim Brazīlija izvirzījās pirmajā vietā pēc finanšu ļaunprogrammatūru uzbrukumu skaita,

un kopš tā laika šis rādītājs ir gandrīz divkāršojies. Pēc sacensību sākuma plašu izplatību guva prakse zagt naudu, izmantojot reklāmprogrammatūru, kas piedāvā lietotājam samaksāt par translācijas noskatīšanos, bet patiesībā tikai noņem no viņa konta ievērojamas naudas summas, neko nedodot pretī.

Nozīmīgākās pārmaiņas visizplatītāko draudu sarakstā ir lietotāja paroļu un naudas zagšanai paredzētā Trojas zirga Carberp pazušana. Tā vietu ir ieņēmis Shiotob - Trojas zirgs, kas tiek izplatīts ar surogātpastu un spēj kontrolēt pārlūkprogrammas datplūsmu un pārtvert akreditācijas datus.

Par jūnija sākuma spilgtāko notikumu kļuva liela robottīkla Gameover Zeus likvidēšana,

ko veica ASV un Eiropas tiesībaizsardzības iestādes. Šis akreditācijas datu zagšanai izmantotais robottīkls tika lietots arī šifrēšanas programmas Cryptolocker izplatīšanai, kas pieprasīja izpirkuma maksu par lietotāja datu atšifrēšanu. Pēc FIB aplēsēm šā robottīkla darbības radītie zaudējumi sasniedz 100 miljonus dolāru, bet tā iespējamais autors ir nonācis ASV visvairāk meklēto kibernoziedznieku pirmajā desmitā.

«Pasaules kausa izcīņa piesaista ne tikai līdzjutēju uzmanību spēlēm. Kā jau bija gaidāms, hakeri izmantoja ap pasaules mēroga pasākumu sacelto ažiotāžu un uzbruka lietotājiem ar visiem pieejamajiem rīkiem. Visticamāk, pēc Pasaules kausa izcīņas kibernoziedznieku aktivitāte Brazīlijā normalizēsies, noteikti ietekmējot globālo draudu ainu. Tomēr tas nav iemesls, lai zaudētu modrību: vasara ir atvaļinājumu laiks, kad interneta lietotāji īpaši bieži veic visdažādākos pirkumus, ievadot norēķinu informāciju daudzās tīmekļa vietnēs un tādējādi kļūstot par noziedznieku intereses objektu,» situāciju komentēja antivīrusu eksperts Jurijs Namestņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu