NetTraveler radītāji atzīmē jubileju, bet nedomā apstāties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Starptautiskajai kiberspiegošanas kampaņai NetTraveler šogad aprit 10 gadu, un visu šo laiku ļaunprātīgā operācija turpinās.

Turklāt šķiet, ka ļaundari negrasās to pārtraukt: šajā «jubilejas» gadā Kaspersky Lab eksperti ir konstatējuši uzbrukumu skaita pieaugumu šīs kampaņas ietvaros. Sāndurvju atjaunināto versiju un jauno ļaunprogrammatūras koda šifrēšanas shēmu hakeri izmēģināja uz tibetiešu un uiguru aktīvistiem.

Kopumā visu savas darbības gadu laikā operāciju NetTraveler sarīkojušie kibernoziedznieki ir uzbrukuši vairāk nekā 350 organizācijām 40 valstīs. Visvairāk viņus ir interesējušas diplomātiskās un valdības iestādes — pret šādām organizācijām ir vērsti attiecīgi 32% un 19% no visiem uzbrukumiem. Operācija NetTraveler ir skārusi arī privātos lietotājus, militāros resorus, rūpniecības un infrastruktūras objektus, kosmosa nozares uzņēmumus, pētniecības organizācijas, aktīvistus, finanšu iestādes, IT organizācijas, veselības aizsardzības iestādes un plašsaziņas līdzekļus.

NetTraveler upuru sadalījums pa nozarēm
NetTraveler upuru sadalījums pa nozarēm Foto: Publicitātes foto

Pēdējā laikā NetTraveler uzbrukumi tiek īstenoti ar pikšķerēšanas paziņojumiem, kas satur mūķi, kurš izmanto Windows ievainojamību CVE-2012-0158 un lejupielādē sistēmā spiegošanas Trojas zirgu. Izmeklēšanas gaitā Kaspersky Lab eksperti noskaidroja, ka septiņi no astoņiem NetTraveler vadības serveriem atrodas Honkongā, bet atlikušais viens — ASV.

«Mūsu atklātajos NetTraveler komandvadības serveros pašlaik glabājas vairāk nekā 22 gigabaiti zagtu datu. Turklāt operācija vēl aizvien turpinās un kiberspiegošanas upuru skaits joprojām aug. Un, spriežot pēc jaunākajiem uzbrukumiem, ļaundari negrasās pārtraukt operāciju, tāpēc pilnīgi iespējams, ka NetTraveler pastāvēs vēl 10 gadus. Kiberspiegošanas draudi ir nonākuši antivīrusu ekspertu uzmanības lokā samērā nesen, bet NetTraveler piemērs liecina, ka šāda veida draudi var būt ļoti dzīvotspējīgi,» sacīja Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu