Turcijas vadošā partija piedāvā stingrākus interneta ierobežojumus (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas vadošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) piedāvā likumprojektu, kas ļaus varasiestādēm uzglabāt datus par interneta lietotāju apmeklētajām vietnēm, otrdien ziņo vietējie mediji.

Ierosinātie jau tā stingro normu grozījumi paredz arī paplašināt amatpersonu tiesības bez tiesas ordera bloķēt pieeju attiecīgām tīmekļa vietnēm, pavēstīja laikraksts «Milliyet».

Šogad jau tika mainīti Turcijas interneta likumi, un aktīvisti apgalvo, ka tas ierobežo brīvību un vairo cenzūru.

Jau ieviestie likumi nosaka, ka interneta pakalpojumu sniedzējiem visa informācija jāglabā divus gadus un jānodod valdībai pēc tās pieprasījuma.

Jaunie likuma labojumi mainītu informācijas uzglabāšanas noteikumus un ļautu telekomunikāciju uzņēmumiem saglabāt lietotāju datus, kas dod iespēju izsekot katra lietotāja darbības internetā.

Turcijā jau sen ir vairāki interneta ierobežojumi, bet pēdējā laikā tie kļuvuši stingrāki.

Pagājušajā gadā pret valdību vērstajās demonstrācijās protestētāji izmantoja sociālos medijus, un tie tika izmantoti arī šogad, izplatot audio ierakstus, kuros korupcijā tika apsūdzēta valdība un uzņēmumu vadītāji.

Pašreizējais valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kas tobrīd ieņēma premjera amatu, asi kritizēja sociālos medijus un šogad valdība aizliedza Turcijā izmantot tīmekļa vietnes «Twitter» un «Youtube».

Pieeju vietnēm atjaunoja ar tiesas lēmumu, kas paaugstināja spriedzi tiesas varas un valdības starpā.

Erdogans pagājušajā mēnesī tika ievēlēts prezidenta amatā, kurā viņš nomainījis Abdullu Gilu, kas demonstrēja liberālāku attieksmi pret tīmekļa lietošanu.

Kā ziņo aktīvisti, Turcijā ir aizliegts apmeklēt desmitiem tūkstošu vietņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu