Valsts un pašvaldību iestādēs aicina uzlabot kiberdrošību (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ir izstrādājusi grozījumus Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības likumā ar mērķi uzlabot kiberdrošību valsts un pašvaldību iestādē.

Par konceptuālu atbalstu likumprojektam un tā nodošanu atbildīgajai komisijai Saeima balsos ceturtdien.

Komisija secinājusi, ka esošais IT drošības likums nosaka drošības prasību minimumu, kas ietver obligātu ziņošanu par incidentiem, par drošības pārvaldību atbildīgo personu iecelšanu institūcijās, par nepieciešamību apmeklēt apmācības, kā arī vismaz reizi gadā veikt institūcijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) drošības trūkumu novēršanu.

Tomēr situācija kiberdrošības jomā valsts pārvaldē vēl joprojām ir samērā zemā līmenī, tādēļ likumprojekts ierosina iestrādāt IT drošības likumā labojumus, kas noteiktu Ministru kabinetam izstrādāt noteikumus IKT drošības prasībām valsts un pašvaldību iestādēs, kas iekļautu gan vispārējās drošības, gan tehniskās prasības.

Nepieciešamību pēc šādiem IT drošības likuma labojumiem nosaka situācija, ka pašreiz nav izstrādāts regulējums, kas noteiktu vienotus standartus valsts un pašvaldību iestādēm IKT drošības jomā, līdz ar to drošības līmenis valsts un pašvaldību IKT resursos ļoti variē, secina deputāti.

Likumprojekta autori uzskata, ka ir nepieciešams ieviest augstākas drošības prasības un standartus visām valsts un pašvaldību iestādēm. Tas palīdzētu nodrošināt maksimāli augstu izturību pret iespējamiem apdraudējumiem, ar kuriem varētu ļaunprātīgi izmantot sistēmu, veikt masveidīgu datu nopludināšanu trešo personu rīcībā, un kā rezultātā tiktu negatīvi ietekmēta gan konkrēto institūciju, gan visas valsts pārvaldes uzticamība un reputācija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu