Internets nosvinējis 45. dzimšanas dienu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

29.oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Interneta diena. Kopš rašanās 1969. gadā internets ir ievērojami attīstījies – to apliecina ne tikai augošais internetam pieslēgto ierīču skaits, bet arī tā ietekme uz ikdienas paradumu maiņu. Atzīmējot globālā tīmekļa jubileju, ir radīta arī jauka animācijas filmiņa, kurā atraktīvā formā tiek atklāti mīti un patiesība par tiem, kas, kur un kā reiz izveidoja augsni internetam.

Par interneta dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1969. gada 29. oktobris, kad pirmoreiz tika savienotas divas ierīces. Ziņa tika nosūtīta no Kalifornijas Universitātes (UCLA) uz Stenfordas Pētniecības institūtu, turklāt tā sastāvēja no diviem teksta simboliem – ‘I’ un ‘o’. Pēc tam tīkls «avarēja». Tie bija pirmie bērna šļupsti globālā tīmekļa 45 gadus ilgajā mūžā, kurā piedzīvota ļoti strauja izaugsme, bez kuras pasaule būtu krietni citādāka.

Ja padomā, ir grūti iztēloties, kā būtu, ja steidzamas informācijas nosūtīšana pāri okeānam aizvien prasītu nedēļu vai divas, ja ceļojumā uz ārzemēm nāktos virināt biezus atlantus un papīra kartes, ja jaunākās ziņas varētu saņemt tikai no avīzes nākamajā dienā.

Salīdzinājumam - patlaban ik dienu tiek nosūtīti un saņemti gandrīz 200 miljardi elektroniskā pasta vēstuļu un internetā pastāv vairāk nekā viens miljards tīmekļa vietņu, kas nozīmē, ka uz katriem septiņiem planētas iedzīvotājiem ir viena interneta vietne. Skaitļi ir milzīgi un grūti aptverami, taču tai pašā laikā pilnīgi pašsaprotami. Un nav ne mazāko šaubu, ka internets ir radīts uz palikšanu un spēlēs aizvien nozīmīgāku lomu ikviena indivīda sadzīvē.

«Nākotnes māju daudzi joprojām uzskata par vīziju, taču interneta 45. gadadiena ir apliecinājums, cik strauji ir attīstījusies tehnoloģiju nozare. Paredzams, ka līdz 2015. gadam internetam būs pieslēgti jau 25 miljardi ierīču. Šis skaitlis turpinās augt, un ar viedtālruņiem, viedpulksteņiem un citām ierīcēm būs iespējams pārvaldīt pat gaismas slēdžus, sildītājus, durvju slēdzenes un logus. Šī funkcionalitāte ar mūsu dzīvi saplūdīs tik ļoti, ka tehnoloģiju klātbūtne vairs nebūs manāma. Mostoties rīta kafija jau būs gatava, un pie vakariņu galda savai ģimenei virtuāli varēs pievienoties citi ģimenes locekļi, kas atrodas kaut vai otrā pasaules malā. Un tas viss, pateicoties īpašai dienai pirms 45 gadiem, kad internetā pirmo reizi tika savienoti divi datori,» saka Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu