ASV joprojām saglabā pirmo vietu mēstuļu izcelsmes valstu sarakstā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV, no kurienes pa visu pasauli tika izplatīti gandrīz 14% surogātpasta, joprojām saglabā pirmo vietu nevēlamo sūtījumu izcelsmes valstu sarakstā, atklāj «Kaspersky Lab» speciālistu veiktā 2014.gada trešā ceturkšņa surogātpasta analīze.

Kopumā trešajā ceturksnī

surogātpasta īpatsvars e-pasta datplūsmā bija 66,9%,

kas ir par 1,7 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Vienlaikus pikšķerēšanas uzbrukumu skaits ir pieaudzis par 19%.

Surogātpasta izplatītāji, kā vienmēr, ir izmantojuši ievērības cienīgus pasaules notikumus: piemēram, iPhone 6 kļuva par iemeslu pilnīgi dažādu novirzienu surogātpasta — gan krāpnieciskā, gan reklāmas — daudzuma pieaugumam. Notikumi Ukrainā un Ebolas vīrusslimība figurēja «Nigērijas vēstulēs», bet Ledus spaiņa (Ice Bucket Challenge) izaicinājuma stafetes temats tika izmantots kaitīgu pielikumu izplatīšanā — uzbrucēji nosūtīja sāndurvis, kas inficēto datoru nemanāmi iekļauj robottīklā.

Aplūkotajā laikposmā tika konstatētas vairākas reģistrācijas datu noplūdes lielākajās e-pasta sistēmās. Turklāt paši e-pasta pakalpojumu pārstāvji norādīja, ka vairums uzlauzto kontu jau sen ir pamesti un netiek lietoti, bet nedaudzo joprojām aktīvo kontu rekvizīti, visticamāk, ir nozagti, izmantojot pikšķerēšanu. Pieprasījumu pēc pastkastīšu lietotājvārdiem un parolēm apliecina «Kaspersky Lab» fiksēto tieši uz šo datu zādzību vērsto pikšķerēšanas paziņojumu skaits. No populārākajām viltībām var minēt paziņojumus par pastkastītes pieļaujamā apjoma pārsniegšanu, tās bloķēšanu vai sistēmas atjaunināšanu.

Pieaugot pikšķerēšanas vēstuļu daudzumam, ir novērotas pikšķerētāju interešu pārmaiņas: pirmajā vietā uzbrukumiem pakļauto organizāciju vidū joprojām ir e-pasta un meklēšanas portāli, taču to īpatsvars ir ievērojami samazinājies. Vienlaikus ir palielinājies finanšu pakalpojumu kategorijas rādītājs — jau otro ceturksni pēc kārtas

būtiski pieaug iedarbošanos skaits banku, maksājumu sistēmu un tiešsaistes veikalu kategorijā.

«Iepriekšējais ceturksnis uzskatāmi parāda, ka pat kopējā surogātpasta īpatsvara pasaules e-pasta datplūsmā samazinājums nav iemesls, lai zaudētu modrību. Analīzes rezultāti liecina, ka

surogātpastu sāk biežāk izmantot uzbrukumiem maksājumu sistēmu lietotājiem

— tas nepārsteidz, jo, ja uzbrukums ir sekmīgs, krāpnieki iegūst tiešu piekļuvi upura naudai. Efektīvs «Internet Security» klases risinājums aizsargās lietotājus ne vien no šī, bet arī no vairāku citu virzienu uzbrukumiem, kuru mērķis galvenokārt ir personas dati un piekļuves informācija tiešsaistes makiem,» komentē «Kaspersky Lab» surogātpasta analītiķe Marija Vergelisa.

«Kaspersky Lab» ir pasaulē lielākais privātuzņēmums, kas specializējies IT drošības programmu izstrādē. Uzņēmums ir viens no četriem vadošajiem «Endpoint Security» klases aizsardzības sistēmu ražotājiem pasaulē. Jau vairāk nekā 16 gadu «Kaspersky Lab» piedāvā efektīvus drošības risinājumus lielām korporācijām, maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī mājas lietotājiem. Apvienotajā Karalistē reģistrētā uzņēmuma «Kaspersky Lab» tehnoloģijas un risinājumi aizsargā vairāk nekā 300 miljonus lietotāju gandrīz 200 valstīs un teritorijās visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu