Brīdina par mēstulēm ar tēmu «Neapmaksāts rēķins», kas izplata vīrusu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu institūcija «Cert.lv» brīdina par mēstulēm ar tēmu «Neapmaksāts rēķins», kuru pielikuma atvēršana var beigties ar visu failu zaudēšanu datorā, informēja «Cert.lv» sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Svetlana Amberga.

Ļaundabīgā programmatūra izplatās caur baneru apmaiņas sistēmu «OpenX» un inficē lietotāju datorus, radot datu izkrāpšanas risku.

«E-pasta lietotājiem Latvijā tiek izsūtītas mēstules ar tēmu «Neapmaksats rekins!» vai «Sūdzība par rēķinu«. Atverot mēstules pielikumā esošo failu, dators tiek inficēts ar «CTB Locker» vīrusu, kas šifrē visus datorā esošos failus.

Vīruss izplatās caur failu apmaiņas vietnēm, tādām kā failiem.lv, files.inbox.lv un lejup.lv,»

norādīja Amberga.

Pēc «Cert.lv» rīcībā esošās informācijas, mēstules izsūtītas desmitiem tūkstošu e-pasta lietotāju Latvijā. Vīrusa izplatības upuri ir gan privātpersonas, gan valsts un pašvaldību iestādes, gan uzņēmumi.

Amberga skaidroja, ka

datorvīruss pēc inficēšanās šifrē datorā esošos failus, par atšifrēšanas atslēgu pieprasot izpirkuma maksu.

Vīruss sašifrētos failus padara nelasāmus un to pilnīga atgūšana bez rezerves kopijām tehniski nav iespējama. «Krāpnieku mērķis ir saņemt izpirkuma maksu par failu atbloķēšanu, taču

»Cert.lv» neiesaka maksāt krāpniekiem,

jo tas netieši veicina šādu krimināla rakstura aktivitāšu atbalstu,» piebilda Amberga.

«CTB Locker» vīruss Latvijā izplatās kopš 2014.gada nogales.

«Cert.lv» izveidots 2011.gada februārī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta ietvaros, un tā galvenā funkcija ir IT drošības veicināšana Latvijā. «Cert.lv» kopš 2013.gada ir Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Iepriekš vienība bija Satiksmes ministrijas pārziņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu