Eksperti pētīs implantējamo mikroshēmu ievainojamības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ņemot vērā jau pierastā lietu interneta straujo attīstību un pakāpenisko pārvēršanos par «cilvēkinternetu», Kaspersky Lab sāk sadarbību ar Zviedrijas neatkarīgo biohakeru kopienu BioNyfiken, lai pētītu cilvēka «savienojuma» ar internetu iespējas un ievainojamības.

Saistībā ar visdažādāko implantu, tostarp elektrokardiostimulatoru, insulīna sūkņu, dzirdes aparātu un galvas smadzeņu dziļas stimulācijas sistēmu, izgudrošanu un izplatību pasaulē kļūst arvien vairāk cilvēku, kuru organismā atrodas minidatori. Turklāt pēdējā laikā parādās personas, kas implantē savā ķermenī tehniskās ierīces ar veselības stāvokli galīgi nesaistītu iemeslu dēļ. Šīs personas cenšas padarīt ērtāku savu ikdienu — viedie implanti ļauj viņiem tikai ar vienu rokas kustību kontrolēt durvju slēdzenes, iepirkties un iegūt piekļuvi datorsistēmām. Un šī tendence rada jautājumu: no kā mums ir jābaidās, ja mēs ļaujam savam ķermenim saturēt lielus konfidenciālas informācijas apjomus?

Biohakeru kopiena BioNyfiken popularizē ideju, ka mikroshēmu implantēšana cilvēkā ir pilnīgi normāla lieta. Šie entuziasti uzskata, ka zemādas implants ne ar ko neatšķiras no auskara vai tetovējuma un drīzumā arvien vairāk cilvēku izvēlēsies mikroshēmas ar bezkontakta sakaru tehnoloģiju saziņai ar dažādām ierīcēm un sistēmām.

Viens no BioNyfiken dibinātājiem Hanness Šēblads (Hannes Sjöblad) apgalvo, ka tehnoloģija jau strādā. «Mēs redzam, cik strauji aug to cilvēku skaits, kas izmanto implantētas mikroshēmas, lai ātri un ērti veiktu ikdienišķas darbības, piemēram, iekļūtu ēkās, atbloķētu personīgās ierīces bez PIN koda, iegūtu piekļuvi dažādiem datiem,» norāda biohakeru kopienas ideologs. «Es domāju, ka šis jaunais cilvēka un datora mijiedarbības veids ir tikpat revolucionārs kā pirmās saskarnes ar «logiem» parādīšanās vai skārienvadības tehnoloģijas ieviešana. Identificēšana ar rokas pieskārienu cilvēkam ir dabiska atšķirībā no mums svešajiem PIN kodiem un parolēm. Un katra jauna ierīce, vai tā ir papildu atslēga vai bezkontakta karte, tikai sarežģī mūsu dzīvi.»

«Taču mēs saprotam, ka šajā situācijā ir ļoti svarīgi sadarboties ar vadošajiem informācijas drošības ekspertiem, kas zina visu par tehnoloģijām un var mums palīdzēt izanalizēt riskus,» piebilst Hanness Šēblads.

Līdztekus kopīgiem pētījumiem ar BioNyfiken Kaspersky Lab plāno sadarboties ar plašu biohakeru kopienu Zviedrijā un visā Eiropā, lai pievērstu uzmanību drošības un konfidencialitātes jautājumiem. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo jau tagad ir vairāki uzņēmumi, kas ir gatavi izmantot augsto tehnoloģiju ēku iespējas (piemēram, Stokholmas inovāciju nams Epicenter) un ieviest identificēšanu ar implantētu mikroshēmu, nevis izmantojot papildu ierīces.

«Personīgi es izvēlētos dzīvot bez mikroshēmas zem ādas, taču saprotu, ka tehnisko progresu nevar apturēt un pasaulē atradīsies pētnieki, kas ir gatavi eksperimentēt ar savu ķermeni, lai pārbaudītu jauno tehnoloģiju iespējas. Tad lai labāk viņi to dara, pilnīgi izprotot visus iespējamos riskus un izmantojot visjaunākos sasniegumus datorsistēmu aizsardzības jomā. Izstrādājot jaunas tehnoloģijas, bieži gadās, ka par drošību iedomājas pašās beigās, kad problēmas novērst ir grūti un dārgi. Es priecājos, ka kopiena BioNyfiken ir izvēlējusies mūs kopīgai drošības jautājumu izpētei sakarā ar cilvēka «pievienošanu» internetam. Varbūt mēs neatradīsim nekādas ievainojamības, bet, ja cilvēki vēlas sev implantēt mikroshēmu, man būtu mierīgāks prāts, zinot, ka eksperti ir rūpīgi izpētījuši visas iespējamās sekas,» komentē Kaspersky Lab ģenerāldirektors Jevgeņijs Kasperskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu