Aizvadītajā gadā reģistrēti 3034 augstas prioritātes kiberuzbrukumu incidenti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: COVI/Scanpix

Aizvadītajā gadā informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu institūcija «Cert.lv» reģistrējusi un apstrādājusi 3034 augstas prioritātes incidentus.

Tāpat «Cert.lv» reģistrējusi 487 055 zemas prioritātes incidentus. Aizvadītajā gadā

izplatītākie incidentu veidi bija mēstules, pikšķerēšanas kampaņas un datorvīrusi.

Apdraudējumi skāra Latvijas interneta lietotājus, valsts un pašvaldību iestādes, interneta pakalpojumu sniedzējus un uzņēmējus, norāda «Cert.lv».

Aizvadītajā gadā pieauga ļaunreklāmas izplatība interneta vietnēs

- mājas lapas tika izmantotas banku trojas vīrusa «Zeus» un «Gozi» izplatīšanā, inficējot simtiem lietotāju datorus. Vairāki Latvijas portāli tika izmantoti vīrusu izplatīšanai caur ievainojamību OpenX baneru apmaiņas sistēmā, izplatot bīstamo «Gozi» banku vīrusu. Tā kā kaitīgo programmu izplatīšanai, izmantojot reklāmas rīkus, nav vajadzīga tiešsaistes resursa uzlaušana, lietotāji parasti tiek inficēti, izmantojot interneta pārlūka un citas ievainojamības.

Izplatītākais uzbrukuma veids aizvadītajā gadā bijušas mēstules. Visbiežāk mēstules ir pamats arī tādiem datordrošības apdraudējumiem kā pikšķerēšana, ļaunatūras izplatībai un mērķētiem uzbrukumiem. «Cert.lv» atzīst, ka

mēstuļu teksti kļūst ticamāki, tāpat vizuālais noformējums pikšķerēšanas lapām kļūst kvalitatīvāks, tādēļ lietotājiem jābūt arvien uzmanīgākiem.

Gada bīstamākais vīruss aizvadītajā gadā bijis «CTB Locker», kurš šifrē lietotāja datus, bet par atšifrēšanas atslēgu pieprasa izpirkuma maksu. Pirmajās kampaņās inficēšanās notika automātiski, apmeklējot interneta vietnes, taču 2015.gada sākumā ļaundari izsūtīja mēstules ar tēmu «Neapmaksāts rēķins» ar pielikumā pievienotu datorvīrusu. No vīrusa cieta vairāki simti lietotāju, bet aptuveni desmit tūkstoši lietotāju bija pakļauti tiešam uzbrukumam un riskam zaudēt visus failus.

«Cert.lv» visām datordrošības apdraudējumos iesaistītajām pusēm sniedza konsultācijas, kā izvairīties no apdraudējumiem arī nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu