Igaunijā no kiberuzbrukuma cieš 12 vietnes, tostarp partijas EKRE mājaslapa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā nedēļas nogalē 12 Igaunijas mājaslapas, tostarp Konservatīvās tautas partijas (EKRE) cieta kiberuzbrukumā, paziņoja Igaunijas Informācijas sistēmu pārvalde (RIA).

Uzbrucējs spēja piekļūt vietnēm, izmantojot satura pārvaldības programmas, kas nebija atjauninātas, norādīja RIA.

Tie bija izkropļošanas uzbrukumi, kas nozīmē, ka kāds iebruka tīmekļa serverī un lika tam kalpot saviem mērķiem, sacīja RIA analītiķis Anto Veldre. Šajā uzbrukumā uz pakalpojuma sniedzēja servera tika atrastas 12 vietnes, kas izmantoja vecāku satura pārvaldības sistēmas versiju. Serveris apkalpoja vel vairākas vietnes, tomēr citām uzbrucējs nespēja piekļūt.

«Šajā gadījumā serveris tika izmantots par reklāmas balstu un kaitīgas programmatūras izplatīšanai, un uzbrukumam nebija nekādas saistības ar klientu uzņēmējdarbību vai politisko aktivitāti,» norādīja analītiķis. «Tomēr ir jāatceras, ka internetā vienlaikus notiek simtiem uzbrukumu un bieži ir grūti saprast, kur viens sākas un cits beidzas.»

Veldre teica, ka sestdienas rītā pakalpojuma sniedzējs veica nepieciešamos pasākumus un, cerams, visas skartās vietnes ir atjaunotas.

Viņš ieteica vietņu, kas cieta uzbrukumā, īpašniekiem vērsties policijā.

EKRE priekšsēdētājs Marts Helme sacīja, ka pagaidām nenoskaidrots uzbrucējs piektdienas pēcpusdienā partijas mājaslapā publicēja klipu, kurā slavināts džihādistu grupējums «Islāma valsts». «Pat nav jāsaka, ka EKRE nav nekādas saistības ar to. Esam sākuši darbu, lai izsekotu uzbrucēju, cik labi vien varam, un mēs noteikti arī vērsīsimies policijā,» viņš teica sarunā ar BNS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu