Eksperts: Novecojušas mājaslapas kibernoziedzniekiem ir viegls mērķis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Novecojusi uzņēmuma mājaslapa, kuras serveris atrodas uzņēmuma datortīklā, ir viegls mērķis, caur kuru kibernoziedzniekiem ielauzties uzņēmuma sistēmā, pastāstīja informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma «DPA» IT drošības virziena vadītājs Didzis Balodis.

Kā stāsta Balodis, tipisks uzņēmuma mājaslapas dzīves cikls sākas ar uzņēmuma vēlmi radīt savu mājaslapu, kas tiek izstrādāta un tad aizmirsta. «Tā lapa neuzmanīta stāv uz servera un strādā vienu gadu, otru gadu, bet programmatūra noveco un ievainojamības kļūst aizvien lielākas,» turpina Balodis. «Un, ja mājaslapa stāv uz servera, kas atrodas uzņēmuma datortīklā, ir pietiekoši liela iespēja kādam caur to ielauzties uzņēmuma sistēmās.»

Kā norāda Balodis, ja nav kaut kādas procedūras, ar ko tiek apsekota sistēma, pat pavisam ikdienišķas lietas, kam katru dienu vajag veltīt dažas minūtes, kāds tur var sēdēt un kopēt ārā visu, neviena nepamanīts.

«Lai zinātu, ka kaut kas nav kārtībā, jāzina, kā sistēma funkcionē, kad viss ir labi,» piebilst Balodis. «Diemžēl bieži vien uzņēmumi to nezina.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu