2017.gadā ES tiks atceltas mobilo viesabonēšanas piemaksas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naktī uz otrdienu Briselē pēc vairāk nekā 12 stundu noslēdzošās sanāksmes – trialoga – panākta provizoriska vienošanās ar Eiropas Parlamenta (EP) par Telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus Eiropas Savienībā (ES). Vienošanās vēl formāli jāapstiprina ES dalībvalstīm.

Tādējādi paredzēts, ka

2017.gada 15.jūnijā ES tiks atceltas viesabonēšanas piemaksas,

kas ļaus patērētājiem, atrodoties citās dalībvalstīs, lietot mobilo sakaru pakalpojumus par to pašu samaksu kā savā dalībvalstī. Operatori varēs noteikt «taisnīgas lietošanas politiku», lai novērstu negodprātīgu viesabonēšanas pakalpojumu izmantošanu.

Pārejas periodā – no 2016.gada 30.jūnija līdz 2017.gada 14.jūnijam – tiks būtiski samazinātas viesabonēšanas maksas, kas Latvijas patērētājiem nodrošinās līdz četrkāršu pašreizējo viesabonēšanas cenu samazināšanu.

Eiropas pirmie atvērta interneta noteikumi paredz, ka operatoriem būs jāaprūpē visa datu plūsma vienlīdzīgi, sniedzot interneta piekļuves pakalpojumus. Vienlaicīgi, samērīga ikdienas datu plūsmas vadība tiek atļauta arī turpmāk. Datu plūsmas bloķēšana vai paātrināšana būs pieļaujama tikai izņēmumā gadījumos – piemēram, lai novērstu kiberuzbrukumus vai datu plūsmas sastrēgumus.

Pakalpojumi, kam nepieciešama specifiska līmeņa interneta kvalitāte («specializētie pakalpojumi»), tiek atļauti, ja interneta piekļuves pakalpojumu sniedzēji spēj nodrošināt interneta piekļuves pakalpojumu vispārējo kvalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu