Pētījums: Latvijā vairāk nekā puse interneta lietotāju izmanto valsts e-pakalpojumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā vairāk nekā puse interneta lietotāju izmanto valsts e-pakalpojumus, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) jaunākā aptauja «Sabiedriskās domas izvērtējums par e-pakalpojumu pielietojumu».

Pētījums liecina - lai arī jebkādu e-pakalpojumu, tostarp privātā sektora, izmantošanā salīdzinājumā ar iepriekšējo mērījumu nav novērojamas izmaiņas – tos izmanto 72% aptaujāto, 2015. gadā pirmajā pusē strauju izaugsmi demonstrē tieši valsts un pašvaldību e-pakalpojumu izmantošana – pusgada laikā to iedzīvotāju vidū, kas izmanto jebkādus e-pakalpojumus, valsts un pašvaldību e-pakalpojumus izmantojuši par 7% vairāk kā iepriekšējā periodā, sasniedzot 60%.

Savukārt arī to aptaujāto vidū, kas joprojām izvēlas pakalpojumus saņemt klātienē, novērojamas izmaiņas – lai gan par 6% mazinājušās bailes kļūdīties (sasniedzot 77%), par 13,7% audzis viedoklis «tā esmu pieradis darīt» (47%), bet katrs piektais domā, ka pietiekami labi neprot rīkoties ar datoru (22%) vai «e-pakalpojumi ir sarežģīti» (20%).

Pieaugot tendencei valsts un pašvaldību pakalpojumus lietot elektroniski, arvien vairāk aptaujāto (radot pieaugumu par 7%) izmantojuši iespēju jautāt valsts un pašvaldības iestāžu palīdzību un konsultācijas e-pakalpojumu apguvē, secināts pētījumā.

«Tā kā praktiska palīdzība un iedrošinājums ir efektīvākais risinājums ieradumu maiņai, aicinām iedzīvotājus un uzņēmējus arī turpmāk jautāt padomu iestāžu darbiniekiem e-pakalpojumu apguvē. Turklāt konsultācijas pieejamas gan klātienē, gan attālināti – ar telefona, e-pasta, sociālo tīklu starpniecību,» norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks IKT jautājumos Arnis Daugulis.

Pētījumā piedalījies tūkstotis iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu