Radīts e-risinājums sociālā tīkla profila īstuma apliecinājumam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Draugiem.lv sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un citiem partneriem radījuši pirmo sociālo tīklu verifikācijas risinājumu, kurā lietotājs pats var veikt sava profila verifikāciju jeb savas digitālās personības īstuma apstiprinājumu.

«Jaunais digitālās identitātes risinājums sekmē drošību e-vidē. Tāpēc aicinām izstrādātājus šo bezmaksas instrumentu izmantot jaunu pakalpojumu saņemšanas veidu radīšanā, piemēram, digitāli īstiem lietotājiem vairs nevajadzēs internetbanku nobalsošanai manabalss.lv, bet veselības aprūpes iestāde varēs būt droša, ka nodod analīžu rezultātus īstajam cilvēkam, nevis vienkārši nosūta e-pastā,» uzsver Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Digitālā identitāte veicina drošību internetā

«Jāapzinās, ka drošība virtuālajā vidē ir tikpat svarīga kā jebkur – uz ielas, transportā, mājoklī un citur. Iespēja verificēt profilu ir solis uz drošāku e-vidi, jo šādi iespējams pārliecināties par profila īstumu un izvairīties no viltvāržiem, kuri uzdodas par citu personu nozieguma veikšanas nolūkos.

Profilu nozagšana un viltošana ir aktuāla ne tikai slavenību vidū.

Lai maskētos zem cita vārda un veiktu ļaunprātīgas darbības, iespējams izmantot jebkura cilvēka profilu,» skaidro Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas vecākais inspektors Mārtiņš Brižs.

www.draugiem.lv/verifikacija

Apstiprinot jeb verificējot sava profila īstumu, Draugiem.lv lietotāji oficiāli apliecina savu identitāti sociālajā tīklā. Profilu var verificēt, izmantojot savu personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID karti), kurā aktivizēts elektroniskais paraksts. Līdz ar verifikāciju iegūtā zaļā ikona pie profila garantē, ka vārds un uzvārds ir tāds pats kā eID kartē.

Profilu verificēt var tie lietotāji, kuriem ir eID karte ar aktivizētu e-parakstu

un kuri lieto «Windows», «Mac» vai «Linux» operētājsistēmas

eID kartes iespējas paplašinās

eID karte, kas nepieciešama verifikācijas veikšanai, ir personu apliecinošs dokuments. «Turklāt tā noder savas identitātes apliecināšanai klātienē un internetā, dokumentu elektroniskai parakstīšanai un ceļošanai, kā arī saziņai ar privāto sektoru, piemēram, bankām, apdrošināšanas kompānijām un citiem e-parakstam draudzīgiem uzņēmumiem. Draugiem.lv verifikācijas risinājums ir viens no piemēriem, kā tiek rasti jauni veidi valsts e-risinājumu integrācijai privātajā sektorā, tādējādi palielinot eID kartes izmantošanas iespējas,» stāsta Gatis Ozols, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts papildina: «

Pašlaik eID karte ir jau katram ceturtajam valsts iedzīvotājam,

turklāt šogad novērojam kartes pasūtījumu un e-paraksta aktivizācijas pieaugumu. Mūsu mērķis ir panākt, ka eID kartes izmantošana interneta vidē ir tikpat vienkārša un ērta, kā, piemēram, pases uzrādīšana klātienē. Atgādinām, ka aktivizēt e-parakstu eID kartē var jebkurā mūsu klientu apkalpošanas centrā.»

8000 e-parakstīšanas reižu ik dienu

«Piemērojot virtuālajai videi tādas pašas drošības un uzticamības garantijas slēdzot darījumus un vienošanās, kā to esam raduši darīt klātienes komunikācijā, paveras visplašākās izaugsmes un attīstības iespējas gan komersantiem, gan pilsoniskās iniciatīvas izpausmēm, bet pirmkārt – drošai mijiedarbībai virtuālajā vidē. Ik dienu e-paraksts tiek lietots 8000 reizes. Tas ir kļuvis par ikdienas rīku ap 20 000 valsts iedzīvotāju. Paredzam, ka šā gada nogalē tiks uzlikts 10 000 000 laika zīmogs kopš e-paraksta ieviešanas Latvijā,» uzsver VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu