Facebook nerimst krāpnieku uzbrukumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Drošības eksperti norāda – par spīti brīdinājumiem un daudzajiem medijos aprakstītajiem krāpšanas gadījumiem krāpnieki sociālās saziņas vietnē «Facebook» atrod arvien jaunus upurus. Pietiek apmānīt tikai 1% lietotāju, kuriem ir savs konts, lai krāpnieki iztukšotu kabatas 10 miljoniem cilvēku.

Viens no jaunākajiem krāpšanas veidiem sociālajā tīklā ir vēstules par lietotāja konta bloķēšanu.

«Facebook» lietotājs saņem paziņojumu, ka viņa profils var tikt bloķēts pamanītas ļaunprātības dēļ. Lai izvairītos no bloķēšanas, lietotājam ir jāievada savi pieslēgšanās dati norādītajā adresē, kas ved uz viltotu vietni. Kad ierakstīts viss prasītais, nākamajā vietnes logā nepareizā angļu valodā tiek lūgts atjaunināt maksājumu informāciju, norādot kredītkartes datus: «Payment page you were laid off, please upgrade your credit card again to return the payment in Facebook». Taču šiem paziņojumiem nav nekā kopīga ar «Facebook», līdz ar to upuri vieglprātīgi atklāj krāpniekiem savus pieslēgšanās datus un kredītkartes informāciju.

«Šis krāpšanas veids lieliski atklāj, cik ļoti ievainojami varam būt sociālajos tīklos. Tā vietā, lai meklētu informāciju par to, kādos gadījumos var tikt bloķēts konts, no kā par to ir jāsaņem paziņojums un kā vispār notiek viss bloķēšanas process, lietotāji nobīstas un dara to, ko viņiem lūdz. Krāpnieki vienkārši izmanto lietotāju bailes zaudēt «Facebook» kontu, jo šeit taču ir draugi, fotogrāfijas, ieraksti un komentāri,» skaidro «eScan» pārstāvis Baltijas valstīs Sergejs Romanovskis.

Kā rīkoties, saņemot aizdomīgu vēstuli

Sastopoties ar krāpniekiem sociālajā tīklā, antivīrusu programmu «eScan» radītāji iesaka rīkoties šādi: saņemot vēstuli no profila «Facebook recovery», to nekavējoties bloķēt. Pievērst uzmanību, uz kādu interneta vietni ved vēstulē ievietotā saite – «Facebook» nenovirza uz citām interneta vietnēm, adreses sākumā jābūt drošu saiti nodrošinošajam https.

Ja tomēr iekļūstat krāpnieku tīklos, ieteicams pēc iespējas ātrāk nomainīt pieslēgšanās paroli,

lai krāpnieki nevarētu pieslēgties jūsu profilam un jūsu vārdā apkrāpt jūsu kontaktos esošos draugus. Īpaši svarīgi ir nomainīt e-pasta paroli, ja šo pašu paroli izmantojat, pieslēdzoties gan pie e-pasta, gan «Facebook». Ja māc bažas, ka krāpnieki tomēr ir varējuši ļaunprātīgi izmantot jūsu pieslēgšanās datus, brīdiniet savus draugus par izveidojušos situāciju.

Ja krāpnieku vēstule jums tomēr nav raisījusi nekādas aizdomas un bažas rodas tikai pēc tam, kad jau ievadīti arī kredītkartes dati, nekavējoties vērsieties savā bankā, lai bloķētu kredītkartes kontu. Drošības eksperti iesaka datorā izmantot uzticamu antivīrusu aizsardzību un savlaicīgi instalēt operētājsistēmas atjauninājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu