ES pastiprinās cīņu pret naida runu tīmeklī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienības (ES) tieslietu ministri piektdien pulcējas Luksemburgā, lai apstākļos, kad Eiropā masveidā ierodas nelegālie imigranti, runātu par naida runas apkarošanu tīmeklī.

«Facebook» pagājušajā mēnesī solīja cīnīties pret Vācijas lietotāju rasistiskiem komentāriem sociālajā tīklā.

«Mēs Vācijā esam sapratuši, ka sociālajās platformās būtiski ir palielinājusies naida noziedzība,» pirms sanāksmes Luksemburgā žurnālistiem sacīja Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss.

Viņš ieplānojis ES kolēģus informēt par sarunām ar «Facebook» un citām vietnēm, kā arī par Vācijas iniciatīvām, lai apkarotu šo, atbilstoši viņa teiktajam, Eiropas mēroga problēmu.

«Ja kāds aicina nogalināt bēgļus vai dedzināt ebrejus, tad uz to vārda brīvība nav attiecināma. Tas ir krimināls nodarījums, par ko ir jāsauc pie atbildības,» viņš sacīja.

««Facebook», «Google», «YouTube» un «Twitter» ir atbildība panākt, ka šādas lietas tiek dzēstas. Pagaidām tas apmierinošā mērogā nenotiek,» viņš sacīja.

Neviens nesaprot, kāpēc «Facebook» var dzēst bērnu pornogrāfiju 24 stundu laikā, bet «aicinājumus kādu nogalināt nevar», viņš piebilda.

Tomēr ES tieslietu komisāre Vēra Jourova uzsvēra, ka ir jāvēršas pret naida runu, kas «ir vienkārši nepieņemama», bet arī jāievēro izteiksmes brīvības principi, kas «ir viena no mūsu pamatvērtībām».

Francijas tieslietu ministre Kristiāna Tobirā norādīja, ka Francijas rīcībā jau ir labs juridiskais arsenāls pret naida runu.

«Mums ir Eiropas līmenī jāpārliecinās, ka mūsu likumi ir harmonizēti un ļauj mums saukt pie atbildības ar vienādu efektivitāti un bardzību it visur [ES] teritorijā,» sacīja ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu