Jaunākie pētījumi rāda, ko mums patiesībā nodara «Facebook»

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Teju ikviens 21. gadsimtā zina, kas ir sociālā vietne «Facebook». Pētnieki nāk klajā ar drosmīgiem apgalvojumiem, proti, «Facebook» mūs padara vientuļus un dusmīgus, jo mēdzam savu dzīvi salīdzināt ar iedomāti perfektu dzīvi, ko sociālajā vietnē ataino citi cilvēki.

Pārbaudot sociālo vietni, mēs konstanti saņemam draudzības uzaicinājumus un jaunus «patīk» pie savas bildes vai ieraksta, taču pētnieki apgalvo, ka tas arī rada mākslīgu iespaidu, ka daži cilvēki ir laimīgāki par pārējiem.

Dānijā tika veikts «laimes» eksperiments, kurā piedalījās 1095 cilvēki, novērtējot savu laimes pakāpi ar 7,6 ballēm. Tad pusei no eksperimenta dalībniekiem lūdza pārstāt izmantot «Facebook» uz vienu nedēļu. Pēc septiņām dienām tie, kuri pārstāja lietot «Facebook», savu laimes līmeni novērtēja ar 8,12 ballēm, kamēr tiem, kas savus paradumus nemainīja, laimes līmenis saglabāja iepriekšējo pozīciju.

Tie, kas neizmantoja sociālo vietni, arī palielināja savas reālās pasaules aktivitātes. «Facebook ietekmē mūsu reālas pasaules uztveri. Mēs savu dzīvi salīdzinām ar citiem lietotājiem, neņemot vērā to, ka Facebook cilvēki publicē tikai pozitīvākos dzīves mirkļus,» uzsvēris pētnieks.

Sociālais tīkls tika salīdzināts ar labo ziņu kanālu, kurā tiek attēlotas viltus bildes no iedomātām dzīvēm, vēsta «Dailymail».

«Es ceru, ka eksperimenta rezultāti liks cilvēkiem aizdomāties vai vismaz atskārst, ka ne viss, ko redzam sociālajos tīklos, ir patiess,» atzinis pētnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu