Pētījums: katrs otrais vīrietis no sava planšetdatora iepērkas internetā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā puse (56%) aptaujāto planšetdatoru īpašnieku to izmanto, lai iepirktos internetā, tostarp 51% vīriešu un 62% sieviešu, atklāj jaunākais Samsung un «GfK Custom Research Baltic»* pētījums. Visbiežāk internetā ar planšetdatoru iepērkas gados jauni cilvēki vecumā no 25 līdz 34 gadiem (62%), turklāt trešdaļa no tiem - vismaz reizi mēnesī vai vēl biežāk.

Planšetdatoru parocīgais izmērs un ekrāna kvalitāte padara to piemērotu interneta veikalu pārlūkošanai. Kā norāda Samsung produktu eksperts Jānis Lejnieks: «Planšetdatori kļūst par daudzu cilvēku ikdienas sabiedroto arī pirkumiem internetā, jo jaunie modeļi, piemēram, nupat prezentētais Samsung Galaxy Tab S2 ir veidoti tā, lai ērtību ziņā aizstātu klasiskos datorus. Multitasking jeb vairākuzdevumu režīms ļauj viegli salīdzināt preces divos dažādos interneta pārlūka logos vienlaicīgi, bet 9,7 collu ekrāns - ērtāk apskatīt produktu attēlus un informāciju. Tā ir vieglāk pieņemt lēmumu, ko iegādāties.»

Iepirkšanās no planšetdatora - vispopulārākā Lietuvā

Baltijas valstīs ar planšetdatoru visaktīvāk iepērkas lietuvieši - 72% aptaujāto planšetdatoru īpašnieku atzīst, ka mēdz veikt pirkumus no šīs ierīces. Igaunijā to mēdz darīt 63% planšetdatoru lietotāju. Likumsakarīgi, ka Lietuvā ir arī visaugstākais to iedzīvotāju īpatsvars, kas no planšetdatora internetā iepērkas vismaz reizi nedēļā - 15%, salīdzinot ar 3% Latvijā.

Latvijas dizaineru interneta veikala Creative Latvia direktore Līga Bizune stāsta: «Pēdējo gadu laikā aktualizējusies jauna tendence - iepirkšanās «pa taisno no mēles». Modes gardēži, vērojot jaunās kolekcijas, izvēlas tērpus un pasūta tos jau skates laikā. Tāpēc arī modes nedēļas viesu vidū redzami tik daudzi, kam tas ir ne tikai aksesuārs, bet arī iespēja būt soli priekšā citiem un pirmajiem pasūtīt jaunāko kolekciju tieši no sava planšetdatora.» Līgu Bizuni papildina arī Jānis Lejnieks, sakot, ka «turklāt jaunais Samsung Galaxy Tab S2 planšetdators ir tik viegls un plāns, ka to var ielikt praktiski jebkurā clutch jeb vakara somiņā.»

Kopumā Latvijā 38% aptaujāto iedzīvotāju mājsaimniecībās ir planšetdators, un visbiežāk to lieto interneta pārlūkošanai (76% gadījumu), informācijas meklēšanai (65%), e-pastu sūtīšanai (64%) un sociālajiem tīkliem (55%).

Par pētījumu

Pētījumu veica tirgus pētījumu kompānija «GfK Custom Research Baltic» interneta vidē 2015. gada septembrī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 64, kas izmanto internetu vismaz reizi nedēļā. Izlases lielums ir 703 respondenti Latvijā, 711 respondenti Lietuvā un 722 respondenti Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu