Pētījums: Galvenie digitālās vides apdraudējumi šogad ir pikšķerēšana un ļaunprogrammatūra

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par galvenajiem šī gada apdraudējumiem digitālajā vidē uzņēmumi atzīst personas datu izmānīšanas jeb tā saucamos pikšķerēšanas uzbrukumus, kā arī ļaunprogrammatūras ieviešanas iespējamību, liecina revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja EY veikts pētījums.

Kā rāda pētījuma rezultāti, 44% uzņēmumu par galveno informācijas tehnoloģiju sistēmu apdraudējumu šogad atzīst pikšķerēšanas uzbrukumus, kamēr pērn tā domāja 39% uzņēmumu. Savukārt 43% uzņēmumu par šī gada galveno digitālo apdraudējumu uzskata ļaunprogrammatūru ieviešanas iespējamību. Pērn tā domāja 34% uzņēmumu.

Tāpat pētījums parāda, ka 88% uzņēmumu un organizāciju visā pasaulē domā, ka to informācijas drošības pasākumi neatbilst to ikdienas vajadzībām un izaicinājumiem, bet vairāk nekā trešdaļa uzņēmumu nav pārliecināti, ka tie vispār spētu pamanīt sarežģītus kiberuzbrukumus.

Kā stāsta EY konsultāciju departamenta direktore Renāte Strazdiņa, digitālā pasaule piedāvā arvien jaunas iespējas cilvēku dzīves uzlabošanai, taču digitālo pakalpojumu pieejamības un savstarpējas savienojamības temps ir bijis tik ātrs, ka daudzi drošības aspekti ir palikuši nenovērtēti vai neatrisināti.

«Ilgtspējīgu digitālajā vidē mītošu organizāciju, tostarp Latvijā, izaicinājums ir un būs pakalpojumu piedāvājumu un informācijas apriti nodrošināt ar adekvātu drošības arhitektūru, kas neizbēgami nozīmēs finanšu un zināšanu investīcijas šajā jomā,» sacīja Strazdiņa.

EY pētījums atklāj, ka, lai arī pieaug uzņēmumu klātbūtne digitālajā vidē, uzņēmumi šogad saskata zemāku risku no neuzmanīgiem darbiniekiem un novecojušām IT sistēmām nekā gadu iepriekš - šos riskus kā aktuālus šogad atzīmējuši attiecīgi 44% un 34% uzņēmumu, pretēji 57% un 52% pērn. Tas parāda, ka uzņēmumi pēdējos gados ir mērķtiecīgi novērsuši šos riskus.

Informācijas drošības pētījumu EY veic katru gadu, šogad aptaujājot 1755 organizācijas 67 valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu