Interneta pirāts publisko grēksūdzi un izvairās no naudassoda

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Notiesātam interneta pirātam izdevies izvairīties no naudassoda, piesaistot vairākus simtus tūkstošus skatītāju paša veidotam video par pirātisma negatīvo ietekmi.

Čehijas tiesa notiesāja pirātu, kas identificēts tikai kā Jakubs F., taču viņam izdevās panākt vienošanos ar vairākām kompānijām, kuru veidotās datorprogrammas viņš nelegāli augšupielādēja internetā. Viņam atļāva nemaksāt kompensāciju, ja viņa izveidota filma, kurā nosodīts pirātisms, gūs vismaz 200 000 skatījumu.

Mērķi izdevās sasniegt dažu dienu laikā. Pirmdien vietnē «YouTube» ievietotais video bija skatīts vairāk nekā 900 000 reižu.

Kompāniju vidū bija «Microsoft», «HBO Europe», «Sony Music» un «20th Century Fox». Tās aplēsa, ka interneta pirāts nodarījis ievērojamus zaudējumus. «Microsoft» vien aprēķināja, ka Jakuba F. rīcības dēļ uzņēmums cietis zaudējumus 5,7 miljonu Čehijas kronu (210 923 eiro) apmērā.

Taču kompānijas saprata, ka interneta pirāts nespēs segt zaudējumus, tāpēc piedāvāja viņam samaksāt nelielu kompensāciju un sadarboties ar uzņēmumiem, publicējot pret pirātismu vērstu video.

Kompānijas piekrita netiesāties ar Jakubu F., ja divus mēnešus pēc publiskošanas video būs skatīts vismaz 200 000 reižu.

«Es domāju, ka nedaru neko sliktu,» teikts interneta pirāta paziņojumā. «Es domāju, ka nekaitēju lielajām kompānijām. Es biju pārliecināts, ka esmu pārāk maza zivs.»

Apvienība «Business Software Alliance» (BSA) video brīdina, ka arī citiem mazajiem interneta pirātiem varētu nākties atbildēt par savu rīcību.

Jakubs F. failu apmaiņas vietnēs ievietoja operētājsistēmu «Windows 7» un «Windows 8» kopijas, kā arī cita veida saturu. BSA norāda, ka viņš ar to necentās gūt materiālu labumu.

«YouTube» ievietotajā video «Mans pirātisma stāsts» atspoguļots, kā interneta pirāts ievietoja datorprogrammas apmaiņas vietnēs, līdz viņu apciemoja policija.

30 gadus vecajam Jakubam F. tik un tā tiks piemērots trīs gadu nosacīts sods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu