Vai vecāki Latvijā dara pietiekami, lai aizsargātu bērnus internetā? Diemžēl ne, atklāj pētījums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaspersky Lab un B2B International jaunais pētījums atklāj — lai gan vairāk nekā puse (52%) vecāku ir pārliecināti, ka pieaug apdraudējumu skaits, ar ko bērni var sastapties internetā, no iebiedēšanas tiešsaistē līdz nepiemērotam saturam, tikai nedaudz vairāk par trešdaļu (39%) pamāca savus bērnus, pārrunājot ar viņiem iespējamos draudus.

Aptaujā tika konstatēts, ka 20% jeb

piektdaļa pieaugušo neko nedara, lai pasargātu savus bērnus no apdraudējumiem internetā,

lai gan līdzīga daļa (22%) ir pieredzējusi, ka viņu bērni tiešsaistē patiešām saskaras ar apdraudējumiem, tostarp skatās nepiemērotu saturu, sazinās ar bīstamiem svešiniekiem un tiek iebiedēti. Turklāt 53% baidās, ka internets kaut kādā veidā ietekmē viņu bērnu veselību vai labklājību.

Savukārt vecāki Latvijā ir norādījuši*, ka 2015. gadā viņu bērni tīmeklī ir saskārušies ar neatbilstošu saturu, piemēram, ar «tikai pieaugušajiem» domātiem materiāliem, publikācijām, kas satur vardarbības un nežēlības ainas u. c. (atzīmējuši 14% aptaujāto vecāku). Piedevām 7% ir pauduši satraukumu par to, ka viņu bērni internetā (sociālajos tīklos vai tērzētavās) var brīvi sazināties ar svešiniekiem.

Kaut gan 31% jeb aptuveni trešdaļa vecāku domā, ka viņi nekontrolē to, ko viņu bērni redz vai dara internetā, gandrīz divas trešdaļas (61%) no viņiem nav papūlējušies aprunāties ar saviem bērniem par apdraudējumiem internetā. Ja tomēr ir veikti kādi pasākumi, tie galvenokārt ir koncentrēti uz samērā neefektīvām lietām, piemēram, 28% apgalvo, ka viņi pārbauda savu bērnu interneta pārlūkošanas vēsturi, lai gan liels kaitējums var būt nodarīts jau agrāk. Tikai ceturtdaļa (24%) ir instalējusi vecāku kontroles programmatūru.

Lai pasargātu bērnus no briesmām tīmeklī,

mammas un tēti Latvijā visbiežāk (26% respondentu) aprunājas ar saviem bērniem un pastāsta par tīmeklī uzglūnošajām briesmām.

Daļa vecāku (19% aptaujāto) ierobežo laiku, ko bērns pavada internetā, vai arī seko līdzi viņu darbībai internetā (22% respondentu). Jāpiemin, ka tikai 5% aptaujāto vecāku ir norādījuši, ka izmanto speciālas programmas, kas palīdz aizsargāt bērnu uzturēšanos tīmeklī (vecāku kontroles programmatūra).

«Tagad daudziem jauniešiem interneta pārlūkošana mobilajos tālruņos un datoros, turklāt parasti bez vecāku ziņas, ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas dzīves sastāvdaļu. Saskaņā ar mūsu pētījumu daudzi vecāki jūt, ka nespēj kontrolēt to, kas notiek šajās ierīcēs. Tomēr ir daudz vienkāršu un labu lietu, ko vecāki var darīt, lai pasargātu jauniešus, kas ir viņu aprūpē. Ir svarīgi apvienot praktiskus pasākumus, piemēram, instalēt vecāku kontroles programmatūru un turēt datoru ģimenes koplietošanas telpās, ar pārrunām, kurās mēs bērniem pastāstām par iespējamajiem draudiem un kā ar tiem tikt galā,» sacīja Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms.

Vairāk informācijas par bērnu apdraudējumiem internetā un padomus, kā bērnus pasargāt, var meklēt izglītības portālā kids.kaspersky.com.

* Pēc Kaspersky Lab pasūtījuma lietotāju aptauju 2015. gada augustā veica uzņēmums A.W. Olsen & Partners. Aptaujā piedalījās 1200 respondentu Baltijas valstīs (Lietuvā, Latvijā un Igaunijā).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu