30% sociālo tīklu lietotāju personīgo informāciju izplata arī svešiniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kaspersky Lab tests atklāja, ka gandrīz trešdaļa (30%) sociālo tīklu lietotāju kopīgo ziņas, reģistrēšanos un citu personīgo informāciju ne vien ar draugiem, bet ar visiem, kas atrodas tiešsaistē, tādējādi plaši atverot durvis kibernoziedznieku uzbrukumiem, jo lietotāji joprojām neapzinās, cik publiska var būt viņu informācija šajos kanālos.

Lai gan divām trešdaļām (78%) interneta lietotāju ir sociālo mediju konts, tests skaidri parādīja sociālo mediju lietotāju neinformētību. Desmitā daļa (9%) testa respondentu nedomā, ka personas, kas nav viņu draugu sarakstā, varētu skatīties viņu lapas un paziņojumus, tādējādi atvieglojot savas personīgās informācijas nonākšanu svešās rokās vai pat izmantošanu identitātes zādzībai vai finansiālai krāpšanai, ko mēdz veikt noziedznieki.

Pētījumā tika konstatēts, ka lietotāji apdraud sevi, pievienojot draugus, jo

pārsteidzoši daudz (12%) ir tādu, kas piekrīt pievienot savam sarakstam ikvienu neatkarīgi no tā, vai viņi pazīst šo personu vai ne.

Trešdaļa (31%) lietotāju pieņem savienojumus no nepazīstamām personām, ja ir kopīgi draugi ar tām, lai gan tas var viņus atklāt vēl lielākam skaitam svešinieku — pat reklāmas aģentiem un kibernoziedzniekiem. Runājot par uzticēšanos «draugiem», ceturtdaļa (26%) aptaujāto nevilcinoties noklikšķinātu uz drauga atsūtītas saites, nepajautājot, kas tas ir, un neņemot vērā iespēju, ka sūtītāja konts var būt uzlauzts.

«Sociālo tīklu lietotāji spēlē bīstamu spēli, nebūdami datorpratīgi un būtībā sniedzot svešiniekiem vieglu piekļuvi saviem personas datiem un personīgajai informācijai. Tā kā sociālo mediju profili satur plašu ieskatu viņu dzīvē, sākot no dzimšanas datiem līdz adresēm un brīvdienu plāniem, kibernoziedzniekam nav pārlieku jānopūlas, lai atrastu un izmantotu vērtīgu informāciju vai nozagtu jūsu identitāti sev par labu. Tas ir pat vēl vienkāršāk, ja neapzināti esat padarījis viņu par savu draugu,» komentē Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms.

Lai nodrošinātu, ka kopīgošana sociālajā tīklā jūs nepakļauj briesmām, iesakāms interneta lietotājiem

piesardzīgi izvēlēties personas, ar kurām sadraudzēties un kam uzticēties šajās sociālajās vietnēs,

jo ne viss var būt tāds, kāds tas šķiet. Ja šaubāties, nepieņemiet draudzības uzaicinājumu un neklikšķiniet uz negaidīti pienākušas saites. Turklāt ir svarīgi, lai sociālo tīklu kontiem būtu izvēlēti visstingrākie konfidencialitātes iestatījumi, tādējādi nodrošinot, ka jūs kopīgojat sava statusa atjauninājumus tikai ar īstiem draugiem.

Pārbaudi savu datorpratības līmeni

Padomi, kā pasargāt sevi tiešsaistē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu