Gandrīz 2200 Latvijas seniori apguvuši datora un interneta prasmes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Gandrīz 2200 Latvijas seniori apguvuši datora un interneta prasmes «Lattelecom» sociālās atbildības iniciatīvas «Pieslēdzies, Latvija!» septītajā mācību gadā, informēja uzņēmumā.

Seniori vecumā no 50 līdz 90 gadiem apguva pamatiemaņas darbam ar datoru un internetu - dažādu pamatprogrammu, e-pasta, sociālo tīklu lietošanu, norēķinus internetā un daudzas citas zināšanas.

2015.gadā katrs ceturtais dalībnieks jaunās prasmes apguva pirmspensijas vecumā, tādējādi ceļot konkurētspēju darba tirgū. Kopumā skolas solā atgriezās arī vairāk nekā 750 seniori vecumā virs 70 gadiem.

Iniciatīvas vecākā dalībniece rīdziniece Valija Elza Lāma-Bošs, kura kursus apmeklēja 90 gadu vecumā, skaidro, ka «Pieslēdzies, Latvija!» mācības bija «brīnišķīga un vērtīga iespēja». Programma esot bijusi viegli uztverama, tādēļ, neskatoties uz vājo dzirdi, sadraudzēšanās ar datoru grūtības nesagādāja.

Visvairāk dalībnieku - gandrīz 1500 - mācījās Rīgā, savukārt Daugavpilī kursus apmeklēja vairāk nekā 200 un Liepājā un Jelgavā - vairāk nekā 150 seniori. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad pieprasītākas bija krievu valodas nodarbības, ko apmeklēja gandrīz divas trešdaļas dalībnieku. Gandrīz 900 seniori jeb 40% no kursu apmeklētājiem ar datoru iepazinās pirmo reizi, apmeklējot iesācējiem domāto apmācību līmeni. Trešdaļa dalībnieku mācījās otrajā līmenī, apgūstot darbu ar «Google» meklētāju, e-pastu, «Skype», internetbanku un citiem ikdienai noderīgiem interneta rīkiem. Savukārt katrs ceturtais jaunas zināšanas apguva augstākajā - trešajā - līmenī, kur padziļināti mācījās par programmu lietošanu, e-pakalpojumiem un datu apstrādi.

Drosmīgākie seniori kursu laikā piedalījās arī Latvijā pirmajā Senioru datorprasmju olimpiādē, jauniegūtās zināšanas pārbaudot gan individuālos uzdevumos, gan tiekot galā ar netradicionālu komandas izaicinājumu - «Lego» krokodila programmēšanu.

Senioriem joprojām pieejams «Lattelecom» atbalsts ērtākai datora un interneta apguvei un lietošanai. Mājaslapā «www.piesledzieslatvija.lv» ikvienam ir pieejama mācību programma «Mācies pats» latviešu un krievu valodā. Tāpat «Lattelecom» interaktīvās TV videonomā bez papildu maksas ir pieejamas īpaši izveidotas apmācību filmas senioriem, kas palīdzēs spert pirmos soļus datora apgūšanā. Savukārt, zvanot pa tālruni 67201777, iespējams saņemt bezmaksas atbalstu neskaidrību gadījumā un konsultācijas datora lietošanas pamatos.

2015.gadā bezmaksas datorprasmju kursi norisinājās pilsētās ar lielāko senioru interesi - Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. «Pieslēdzies, Latvija!» septītajā mācību gadā iniciatīvas realizācijā iesaistījās Rīgas Aktīvo senioru alianse (RASA), kas šonedēļ svinēja savu piekto gadadienu. RASA biedri reģistrēja iniciatīvas dalībniekus, koordinēja mācību grupas un nodrošināja mācību norisi senioriem Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu