Noskaidrots, cik cilvēkam ir īstu draugu Facebook

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu psihologi ar Robinu Danbaru priekšgalā ir veikuši pētījumu, lai noskaidrotu, cik vidējam statistiskajam Facebook lietotājam ir reālu draugu.

Savā pētījumā psihologi izmantojuši Danbara iepriekšējo, deviņdesmitajos gados veikto darbu rezultātus, saskaņā ar kuriem

indivīds stabilus sakarus spēj uzturēt ar 100 - 230 cilvēkiem.

Šos skaitļus Danbars ieguvis, analizējot baros dzīvojošo primātu uzvedību un viņu smadzeņu aktivitātes īpatnības. Zinātnieki apgalvo, ka šīs teorijas lieliski darbojas arī sociālo tīklu lietotāju vērtēšanā, vēsta ABC News.

Pētījuma gaitā psihologi veica aptauju, kurā kopumā piedalījās vairāk nekā 3 tūkstoši cilvēku, kurus pēcāk varēja iedalīt divās grupās. Pirmajā bija Facebook lietotāji ar vidēji 155 sociālā tīkla «draugiem», bet otrajā - cilvēki ar vidēji 183 cilvēkiem Facebook paziņu lokā.

Interesanti, ka abos gadījumos respondentiem bija tikai pa vidēji četriem īstiem draugiem un 14 ļoti labiem paziņām, pie kā vērsties vajadzības gadījumā un lai meklētu līdzjūtību. Uz atbalstu gan tas neattiecas.

Pētnieki norāda, ka tad, ja Facebook «draugu» skaits jau sniedzas pāri 300, tad

starp šiem cilvēkiem ir krietns pulks tādu, ko pat nevar dēvēt par paziņām.

Tai pašā laikā zinātnieki norāda, ka ir virkne lietotāju, piemēram, dziedātāji, aktieri, sportisti, kuriem ir ļoti, ļoti plašs Facebook «draugu», pareizāk sakot, fanu loks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu